Noodkreet van verzekeringsartsen over laattijdige Wajong aanvragen

Array

Aan Minister Asscher (Ministerie van SZW) wordt aandacht gevraagd voor het niet aflatende probleem van de laattijdige Wajong aanvragen. Het gaat om een professioneel gemotiveerde noodkreet die de toenemende onuitvoerbaarheid van deze wettelijke regeling aan de kaak wil stellen.

Het aantal uitkeringsgerechtigden (240.000) in de Wajong is zorgwerkend evenals de jaarlijkse instroom (17.000). Een deel van die toename wordt veroorzaakt door zogenaamde laattijdige meldingen van 30, 40 en soms 50 jarigen. Uit het CPB rapport ‘Van bijstand naar Wajong’ (2011) bleek dat een groot deel van deze aanvragen door de Gemeenten geïnstigeerd worden. schrijven columnDoor de toenemende druk op de Gemeenten zal deze trend eerder toe dan afnemen. De invoering van de Participatiewet (2015) verandert hier niets aan.
Een late aanvraag is makkelijk gedaan. Een goede en juiste beoordeling daarvan levert de professional veel werk en grote problemen op door gebrekkige, afwezige en multi-interpretabele gegevens. Het vormt een onevenredige belasting voor het beoordelingstraject en is bovendien zeer gevoelig voor bezwaar – en beroepsprocedures.

Voorzitter Jim Faas van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) vraagt de minister om aanpassing van deze regeling om professioneel tot beter onderbouwde beoordelingen te komen door recente gegevens te gebruiken. Dit komt de cliënt en samenleving ten goede. Bovendien bevorderen tijdige aanvragen de doelmatige uitvoering van de regeling. Door een leeftijdsgrens voor aanvragen van bijvoorbeeld 30 jaar te stellen wordt veel gewonnen.

 

Kort profiel NVVG

De verzekeringsgeneeskunde staat voor bevordering arbeidsparticipatie: “meedoen in de samenleving naar ieders mogelijkheden”.

De verzekeringsgeneeskunde staat voor het juist en rechtmatig beoordelen van de claimklacht(en) en een goed risicomanagement.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen