Tijdschrift voor psychiatrie december 2013

Array

image001In het decembernummer van Tijdschrift voor Psychiatrie:
Afscheid als hoofdredacteur

Dit nummer begint met het afscheidredactioneel van de hoofdredacteur, Peter van Harten, die elf jaar de leiding had over het Tijdschrift voor Psychiatrie. Hij beschrijft onder meer de wapenfeiten van deze periode en de samenwerking met belangrijke anderen.

Ontmoeting van twee experts
René Keet geeft in zijn redactioneel zijn mening over de herstelbeweging. Het gaat om een wezenlijke verandering in de psychiatrie: naar een model van meer samenwerken, samen keuzes maken en de erkenning dat patiënten experts zijn in hun eigen aandoening.

Monumentale boeken van Jelgersma en Ru?mke
Marcel Monden beschrijft dat veel van de oude psychiatrische vakliteratuur nog doorwerkt in de huidige opvattingen en beschrijving van symptomen, de ontwikkeling van concepten zoals schizofrenie en de aanzet tot behandeling in de psychiatrie. Afbeeldingen van grote voorgangers zoals Jelgersma, Ru?mke, Jaspers, Kraepelin en Bleuler illustreren het artikel.

Psychotherapie voor persoonlijkheidsstoornissen
Transference-focused psychotherapie (TFP) en mentalization-based treatment (MBT) zijn twee vormen van psychotherapie die zijn ontwikkeld voor de ambulante behandeling van patiënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Kees Kooiman en collega’s laten zien dat een combinatie van TFP verrijkt met MBT-principes het succesvolst was. Medewerkers kregen door deze methode een andere kijk op hun patiënten: de patiënt werd in plaats van slachtoffer de regisseur van zijn of haar actuele moeilijkheden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen