Reactie Lievensberg Reumazorg op brief Stichting Reumazorg Zuid West Nederland

Array

Stichting Reumazorg Zuid West Nederland heeft op 23 december 2013 een brief gestuurd aan de reumatologische patiënten van onder andere het Lievensberg ziekenhuis. De inhoud van de brief is niet helemaal juist. Voor uw reumatologische zorg kunt u in 2014 gewoon bij de reumatologen in het Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis terecht. Het wijzigen van uw verzekeringspolis bij CZ of bij een andere zorgverzekeraar is hiervoor niet nodig.

Veel patiënten bellen het Lievensberg ziekenhuis met vragen over deze brief. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen met onze antwoorden. Heeft u hierna nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met het patiëntenservicebureau van het Lievensberg ziekenhuis, telefoonnummer 0164 278 795.reuma manVraag: Wat is de aanleiding van deze brief?
De reumatologen zijn van plan in 2014 de reumatologische zorg in een eigen privékliniek (hierna te noemen ZBC (Zelfstandig Behandel Centrum)) aan te bieden.

Vraag: wist het Lievensberg ziekenhuis van deze brief?
Antwoord: Het Lievensberg ziekenhuis wist niet dat deze brief verzonden is. De brief is opgesteld en verstuurd door Reumazorg Zuid West Nederland, de nieuwe ZBC van de reumatologen, zonder vooroverleg met het Lievensberg ziekenhuis. Het Lievensberg ziekenhuis ontving de brief in kopie van patiënten en zorgverzekeraar CZ.

Vraag: wil het ziekenhuis geen reumatologische zorg meer geven?
Antwoord: Wij willen in 2014 op dezelfde wijze als voorheen aan u uw vertrouwde reumatologische ziekenhuiszorg blijven geven.

Vraag: heeft het Lievensberg ziekenhuis een contract met CZ, en met andere verzekeraars?
Ja, er zijn contracten gesloten met alle zorgverzekeraars, waaronder CZ en VGZ. Die contracten omvatten ook de reumatologische zorg, net als in de afgelopen jaren. Het Lievensberg ziekenhuis is tevreden over de wijze waarop de reumatologen de patiënten behandelen en ziet geen reden om de reumatologische zorg in 2014 te veranderen.

Vraag: wat moet ik nu doen?
Antwoord: Voor persoonlijk advies over uw zorgverzekering kunt u het beste voor 1 januari 2014 contact opnemen met uw zorgverzekering. Zij kunnen u het beste adviseren en u de verschillen uitleggen tussen een naturapolis en een restitutiepolis.
Als u uw polis niet wijzigt en de polisvoorwaarden voor 2014 niet door de zorgverzekeraar gewijzigd zijn, dan krijgt u dezelfde reumatologische zorg vergoed als in 2013.

Vraag: waarom hebben de reumatologen een ZBC opgericht?
Antwoord: De reumatologen willen in 2014 volledig zelfstandig hun praktijk uitoefenen. Dit is een door hen gewenste situatie, waar het Lievensberg ziekenhuis minder blij mee is. Ze zijn sinds een half jaar in overleg met de verschillende ziekenhuizen hoe ze dat willen doen en dit overleg loopt nog. Er zijn met het Lievensberg ziekenhuis nog geen nieuwe afspraken gemaakt. Dat betekent dat de bestaande afspraken tussen de reumatologen en het Lievensberg ziekenhuis door allebei nageleefd moeten worden.

Vraag: wat zijn de bestaande afspraken tussen de reumatologen en het Lievensberg ziekenhuis?
Antwoord: Elke reumatoloog heeft met het Lievensberg ziekenhuis een toelatingsovereenkomst gesloten. Daarin staan de rechten en plichten van allebei. Het ziekenhuis sluit de contracten met de zorgverzekeraars, ook voor de medisch specialisten. De reumatologen willen vanaf 2014 voor hun ZBC zelf contracten sluiten en zijn daarover in onderhandeling met de zorgverzekeraars.

De contracten van het Lievensberg ziekenhuis met de zorgverzekeraars zijn voor 2014 gesloten inclusief de reumatologische zorg. Dit betekent dat u zelf geen rekeningen ontvangt van het Lievensberg ziekenhuis voor uw reumatologische zorg in het ziekenhuis; de rekeningen gaan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

 Bron: Lievensberg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen