Promotie internist Tjongerschans: Onderzoek naar schadelijke stoffen in het lichaam

Array

onderzoek-veroudering-200x200Eind 2013 promoveerde mevrouw M.J (Marjon) Dam-Noordzij, internist in Ziekenhuis Tjongerschans, aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift ‘Skin Autofluorescence and Atherosclerosis’.

Rol in ziekteproces
Haar proefschrift behandelt de opbouw van bepaalde schadelijke stoffen (AGE) in ons lichaam.  Deze opstapeling is deels onderdeel van het normale verouderingsproces, maar bij meerdere ziektebeelden is de opstapeling versneld en verhoogd. Dit was al aangetoond voor diabetes, nierfalen en meerdere systeemziekten. De opstapeling van AGE blijkt een belangrijk rol te spelen in het ziekteproces, met nadelige gevolgen op lange termijn (complicaties) en vroegtijdige sterfte.

De mate van AGE stapeling in ons lichaam kan geschat worden door een geavanceerde lichttechniek (autofluorescentie). Het proefschrift heeft 2 conclusies. Allereerst zijn er meerdere factoren die de meting met licht beïnvloeden. Deze storende factoren moeten vermeden worden om een betrouwbare meting te waarborgen. Ten tweede spelen AGE een grote rol in het ziekteproces van aderverkalking. Deze meting, als maat voor AGE stapeling, is consequent verhoogd bij meerdere uitingen van aderverkalking. Een verhoogde concentratie werd gevonden bij patiënten met vernauwde halsslagaders, bij patiënten met vernauwde beenvaten en bij patiënten met diabetes mellitus type 2 met vaatproblemen. Uit eerder onderzoek bij patiënten met type 2 diabetes bleek de meting een goede risico-inschatting te geven op toekomstige hart- en vaatziekten en sterfte, bovenop en onafhankelijk van de klassieke risicofactoren (hoge bloeddruk, cholesterol, roken, overgewicht, etc).

Toepasbaarheid
Door de makkelijke en snelle uitvoerbaarheid zou de lichtmeting in de toekomst een brede toepasbaarheid kunnen hebben bij het inschatten van het risico voor patiënten op hart- en vaatziekten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen