Starten met stoppen? Dat kan vanaf nu met het nieuwe ‘Rook Stop Programma’

Array

GGD logo voor social mediaDe GGD Zuid Limburg start deze maand met een nieuw Rook Stop Programma. Stoppen met roken heeft altijd een positief effect op de gezondheid. Maar, stoppen met roken is ook erg moeilijk. Onderzoek toont aan dat een goede begeleiding de kans op succes vergroot. Vandaar ook dat de GGD Zuid Limburg dit nieuw ontwikkelde programma oppakt om rokers in Limburg te helpen bij hun poging te stoppen met roken.

CZ verzekerden kunnen sowieso meedoen door middel van het invullen van de zogenaamde motivatietest op: www.rookstopprogramma-ggd.nl. Anders verzekerden kunnen natuurlijk ook de site bezoeken, maar de GGD raadt hen aan eventuele deelname/vergoeding eerst te bespreken met hun eigen verzekeraar. Het is ook mogelijk op eigen kosten deel te nemen.

Een steuntje in de rug
Het programma bestaat uit persoonlijke begeleiding door een deskundige
coach, eventueel in combinatie met nicotine vervangende hulpmiddelen of receptgeneesmiddelen. De unieke begeleiding bij het stoppen met roken duurt ongeveer drie maanden. De gesprekken vinden telefonisch of face-to-face plaats en gaan over ontwenningsverschijnselen, motivatie, verleidelijke situaties en trek. Het contact met de coach is de stok achter de deur.

Kosten
Loopt de zorgverzekering van deelnemers via de zorgverzekeraar CZ? Dan worden de kosten van het Rook Stop Programma vergoed. De kosten van het programma gaan af van het eigen risico. Gei?nteresseerden die niet verzekerd zijn bij CZ kunnen op eigen kosten deelnemen (=380 euro) of contact opnemen met hun eigen verzekeraar voor eventuele mogelijkheden.

Motivatiecheck
De eerste stap in het programma is een motivatie- en gezondheidscheck.
Hiermee wordt gecheckt of gei?nteresseerden ook daadwerkelijk gemotiveerd genoeg zijn om te stoppen binnen 3 maanden. Deze staat op: www.rookstopprogramma-ggd.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen