Weg met vaste bezoektijden?

Array

ziekenhuisbezoek‘Het invoeren van vrije bezoektijden in ziekenhuizen voor acute en postacute zorg kan bereikt worden met weinig verstoringen, en verbetert mogelijk de ervaringen van patiënten en hun families.’ Dat concluderen ziekenhuisdirecteur David Shulkin en zijn collega’s op basis van een testperiode in het Morristown Medical Center (J Healthc Qual. 2013; epub 23 augustus).

Ziekenhuizen beperken bezoekuren doorgaans zodat patiënten een rustige omgeving hebben en zodat het zorgpersoneel hun werk kan doen. Patiënten – minder angst – en hun families zouden echter baat kunnen hebben bij vrije bezoektijden.

Shulkin et al. startten in maart 2012 in hun eigen tertiaire ziekenhuis (acute zorg: 690 bedden; revalidatie: 78 bedden) met een 24-uursbezoekbeleid. Dit bezoekprogramma ontwierpen zij samen met de verpleging, artsen, bestuurders en de beveiliging. Bezoekers mochten in die periode ook tussen 20.00 en 05.00 uur via 1 ingang en na een korte securitycheck het ziekenhuis in. De receptiebalie vroeg altijd eerst aan de patiënt of hij of zij op bezoek zat te wachten.

In de eerste acht maanden bezochten bijna 15.000 mensen het ziekenhuis ‘na sluitingstijd’, de meesten (83%) van 20.00-22.00 uur. Het aantal veiligheidsincidenten steeg niet in vergelijking met de periode vóór maart 2012 en ook het aantal klachten van patiënten, bezoekers of ziekenhuispersoneel bleef gelijk. De tevredenheid van patiënten nam toe in 2 verschillende enquêtes, hoewel niet statistisch significant. Het afdelingspersoneel kreeg minder telefoontjes van familie van patiënten en meldde hun ervaring met vrije bezoektijden als positief.

De auteurs raden alle ziekenhuizen aan om het bezoekbeleid onder de loep te nemen met een groep artsen, verpleegkundigen, patiënten en familieleden. Een eventuele invoering van vrije bezoekuren moet volgens hen dan wel goed gemonitord worden, om te zien of het aantal klachten van het personeel en het aantal incidenten niet toeneemt, en de patiënttevredenheid niet afneemt. Of 24-uursbezoek van invloed is op klinische uitkomstmaten of op het psychologisch welzijn van patiënten is niet bekend.

Bron: NTvG/Lucas Mevius

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen