Lange kinderen vier keer zo vaak te dik

Array

kinderen leeftijd hoger langerLange meisjes tussen de 5 en 14 jaar en lange jongens tussen de 5 en 15 jaar zijn veel vaker te dik in vergelijking met hun kortere leeftijdsgenoten. Overgewicht komt ten opzichte van korte kinderen ongeveer vier keer vaker voor onder lange kinderen tussen de 5 en 14/15 jaar. Zowel lange als korte kinderen met overgewicht hebben een veel hoger risico op overgewicht op volwassen leeftijd dan kinderen zonder overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Loughborough University, dat onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift PloS One is gepubliceerd.

Meer gezondheidsrisico’s
In 2009 had in deze leeftijdsgroep 27% van de lange meisjes en 24% van de lange jongens overgewicht, terwijl dit slechts 7% bij korte meisjes en 6% bij korte jongens was. Kinderen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s. Genen en voeding spelen zeer waarschijnlijk een rol in de verklaring waarom lange kinderen veel vaker te dik zijn. Niet eerder is een publicatie verschenen waarbij de prevalentiecijfers voor overgewicht worden weergegeven naar lengte. Deze prevalentiecijfers, waarin wordt aangegeven hoe vaak overgewicht voorkomt, maken onderdeel uit van de landelijke groeistudies die TNO sinds 1955 regelmatig uitvoert.

Hulpmiddelen voor professionals en ouders
Eerder presenteerde TNO al de Groeicalculator. Dit is een hulpmiddel voor (semi)professionals bij twijfels over de groei van kinderen. Meer over de Groeicalculator: LINK.

Ook heeft TNO de smartphone app iGrow ontwikkeld waarmee ouders kunnen zien of hun kind (tot 10 jaar) overgewicht heeft. Meer over de iGrow app: LINK.

Het artikel in PloS One is hier te lezen.

De 3.800 professionals van TNO zetten hun kennis en ervaring in om slimme oplossingen te realiseren voor complexe vraagstukken. Deze innovaties dragen bij aan het duurzaam versterken van de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van onze samenleving. Onze partners hierin zijn ruim 3000 bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland, waaronder het mkb. Meer weten over TNO en de zeven maatschappelijke thema’s waar we ons op richten? Kijk dan op www.tno.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen