VNG: zorgen niet meteen weg, maar blij met gedeelde verantwoordelijkheid

Array
Het kabinet laat zien dat er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid en dat de verantwoordelijkheid voor de transitie niet uitsluitend bij gemeenten ligt. Dat is mooi, maar de zorgen van de gemeenten zijn met deze brief van het kabinet niet meteen weggenomen. In de praktijk moet blijken of de gemeenten straks de ambities met de decentralisaties voor hun inwoners daadwerkelijk waar kunnen maken.

Dat is de eerste reactie van de VNG op de brief die het kabinet verstuurde over de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeenten.wmo-200x200Een grote meerderheid van de Nederlandse gemeenten gaf onlangs aan dat het voorwaardenpakket voor de decentralisatie van de Wmo ontoereikend is voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken. Het bestuur heeft dit nadrukkelijk onder de aandacht van het kabinet gebracht.

De zorgen van gemeenten spitsen zich met name toe op de financiële risico’s, met name met betrekking tot het overgangsjaar 2015, het ontbreken van wederkerigheid in de samenwerking met zorgverzekeraars en ultimo, het ontbreken van regie vanuit het kabinet op de drie decentralisaties.

Naar aanleiding hiervan heeft het kabinet vandaag bij monde van minister Plasterk en staatssecretaris Van Rijn gereageerd. Voor wat betreft de samenwerking met zorgverzekeraars, de noodzakelijke regie en ook de gewenste overgangsmaatregelen zet het kabinet de volgende stappen.

– Voor de jaren 2015, 2016 en 2017 is afgesproken dat gemaakte afspraken worden gemonitord op inhoud en financiën. Als knelpunten ontstaan, zegt het kabinet hierop de nodige maatregelen te nemen. Deze afspraak komt bovenop de eerdere toezegging door staatssecretaris Van Rijn van 200 miljoen incidenteel extra in 2015 en 200 miljoen structureel extra vanaf 2016.
– De vrijblijvendheid in de samenwerking met zorgverzekeraars wordt beperkt door de positie van de wijkverpleegkundige in de sociale wijkteams te borgen in zowel de aanspraak (op grond van de zorgverzekeringswet), als in de financiering (in de beleidsregels NZa)
– Het kabinet neemt de regie over de decentralisaties ter hand door de minister van Binnenlandse Zaken, die een bestuurlijke regietafel met gemeenten inricht waar de gemeenten in gesprek kunnen met het kabinet. Aan deze regietafel wordt onder andere gesproken over dossieroverstijgende knelpunten zoals BTW-vraagstukken, informatiebeleid en een kennis- en democratiseringsagenda.

Annemarie Jorritsma, voorzitter van het bestuur van de VNG: “Toch bestaan er nog zorgen die pas de komende maanden in de loop van het wetgevingstraject opgehelderd kunnen worden. We hebben vertrouwen in de intentie van het kabinet, maar de wet moet nog door de Kamer worden besproken. Wij zullen ons met deze zorgen ook uitdrukkelijk tot het parlement wenden”.

Gemeenten staan nog steeds achter de gedachte van de decentralisatie. Jorritsma: “Maar de onzekerheid voor hun inwoners mag niet te lang duren “.

Bron: VNG
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen