IJsselland Ziekenhuis wint prijs voor beste zorgpad 2014

Array

Het IJsselland Ziekenhuis heeft de Guus Schrijvers-prijs gewonnen voor het best georganiseerde zorgproces. Het zorgpad palliatieve zorg heeft de prijs gewonnen. Het IJsselland kwam als beste uit de bus uit een totaal van elf inzendingen.

Aanleiding zorgpad palliatieve zorg
Door maatschappelijke en medische ontwikkelingen komt er steeds meer aandacht voor palliatieve zorg in ziekenhuizen. In het IJsselland Ziekenhuis is het verbeteren van palliatieve zorg serieus opgepakt.
Liesbeth Struik, verpleegkundig specialist oncologie, heeft in samenwerking met de internist-oncologen, huisartsen, thuiszorg en de huisartsenpost het zorgpad palliatieve zorg opgesteld. pad-wandelen-weg-682x1024“Wij merkten dat oncologiepatiënten met een beperkte levensverwachting vaak voor korte tijd werden opgenomen in verband met pijn, andere lichamelijke klachten en zorgproblemen. Tijdens deze opnames hadden patiënten en naasten vaak veel vragen en er was psychosociale ondersteuning nodig. Wij zijn daarom gaan nadenken over de vraag: wat kunnen wij voor deze groep patiënten doen?”.

Onderzoek
Met alle zorgverleners die betrokken zijn in het zorgproces is er onderzoek gedaan naar de behoefte van patiënten in de laatste fase van hun leven.
Hieruit zijn verschillende punten naar voren gekomen: met de patiënt moet besproken worden dat hij/zij een beperkte levensverwachting heeft. Een goede afstemming tussen het behandelteam in het ziekenhuis en de eerstelijnszorg is essentieel, want de overgang van het ziekenhuis naar de thuissituatie is niet makkelijk voor patiënten. Er is 24/7 één duidelijk aanspreekpunt in het ziekenhuis en in de thuissituatie. Op de spoedeisende hulp en op de huisartsenpost is duidelijk welke afspraken met de patiënt zijn gemaakt zodat adequaat gehandeld kan worden als de patiënt daar binnenkomt.
Vaste afspraken over de bovengenoemde punten zijn hierover vastgelegd in het zorgpad palliatieve zorg.

Beoordelingscriteria
De Guus Schrijvers-prijs gaat naar het zorgpad dat de meeste punten scoort op verschillende kwaliteitseisen, zoals: zijn patiënten betrokken bij de voorbereiding van een zorgpad? Zijn alle geledingen van de organisatie betrokken bij de voorbereiding? Wordt er tijdswinst geboekt met het zorgpad en wordt de patiënt beter geïnformeerd dan voorheen?

Het IJsselland Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat palliatieve zorg in samenwerking met de eerste lijn (huisarts, thuiszorg en huisartsenpost) organisatorisch in een zorgpad vastlegt. Vanuit heel Nederland is er veel interesse voor het zorgpad.

Bron: YSL


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen