Regering zet Jeugdwet door tegen beter weten in

Array

Het ziet ernaar uit dat volgende week de omstreden nieuwe Jeugdwet wordt aangenomen door een meerderheid van de Eerste Kamer. De regering telt slechts koppen en sluit de ogen voor steekhoudende kritiek en massaal protest uit de jeugdzorg. SP-senator Tineke Slagter: ‘Jeugdzorg moet dichterbij jongeren komen. Daarvoor pleit de SP al sinds jaar en dag. Maar niet op deze manier, niet zo snel, niet zoveel tegelijk en niet onder een nodeloze bezuinigingslast, die averechts zal uitpakken.’

Senator Slagter riep in herinnering dat ze al tien jaar lang aangeeft waar het beter kan in de jeugdzorg. ‘Ik denk dat wel is aangetoond dat ik goed zat met mijn kritiek, samen met een heleboel mensen die werkzaam zijn in de jeugdzorg.’

jeugdNamens haar fractie ondersteunde Tineke Slagter het idee om de gemeente voor een groot deel van de jeugdzorg verantwoordelijk te maken. Slagter: ‘Maar dat goede idee wordt nu heel slecht uitgevoerd!’ De SP-senator pleitte daarom voor een geleidelijker invoering van de voorgestelde Jeugdwet, het vooralsnog buiten de wet houden van de jeugd-GGZ en de justitiële jeugdzorg. En ze stelde voor om de onmiddellijke bezuinigingstaakstelling van 450 miljoen van tafel te halen: ‘Transitie naar de gemeenten zal eerst geld kosten vooraleer in de toekomst de zorg hopelijk beter uitvoerbaar en daardoor uiteindelijk ook beter betaalbaar wordt. Dat begrijpt iedereen maar de regering moet kennelijk aan elk plan eerst een bezuiniging hangen. Ik denk dat dat ook hier averechts zal uitpakken.’ PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn noemt de bezuiniging echter onvermijdelijk en uitvoerbaar.

Komende dinsdag stemt de Senaat over de nieuwe Jeugdwet en over het voorstel van de SP om een beslissing over bezuinigingen uit te stellen tot twee jaar na inwerkingtreding van de nieuwe wet.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen