Voorkomen onnodige onderzoeken slokdarmkanker

Array

onderzoekWoensdag 19 februari 2014 promoveert Medisch Spectrum Twente (MST) chirurg in opleiding, Liesbeth Schreurs, op haar onderzoek naar de optimale volgorde van onderzoeken voor het diagnosticeren van slokdarmkanker. De uitkomsten van haar promotieonderzoek zorgen ervoor dat onnodige onderzoeken bij slokdarmkanker worden voorkomen. Hierdoor kan de tumor sneller en beter in kaart gebracht worden.

Voordelen
Om patiënten met slokdarmkanker zo goed en snel mogelijk te helpen, is het van groot belang dat artsen snel duidelijkheid hebben over de grootte van de tumor en mogelijke uitzaaiingen. MST chirurg in opleiding Liesbeth Schreurs laat in haar promotieonderzoek zien hoe en in welke volgorde zulk beeldvormingsonderzoek het beste kan worden uitgevoerd. Hierdoor worden patiënten zo min mogelijk belast en wordt zo snel mogelijk met de juiste therapie gestart.Het onderzoek
Slokdarmpatiënten ondergaan nu nog standaard verschillende onderzoeken: een echografie aan de binnenkant van de slokdarm (EUS), een CT-scan waarmee ‘plakjes’ tumor worden afgebeeld (md-CT) en – alleen op indicatie – een PET-scan met gelabeld glucose (FDG-PET). Om onnodige onderzoeken en kosten te voorkomen, is het belangrijk om deze onderzoeken in een goede volgorde te verrichten. Schreurs berekende hoe precies iedere beeldvormingstechniek kan vaststellen of een tumor chirurgisch te verwijderen is. De promovenda concludeert dat het geen zin heeft om standaard een halsechografie te maken na eerder onderzoek (FDG-PET, md-CT en EUS). Ook stelt ze vast dat, door het onderzoek met een FDG-PET-scan te starten, 15% van de belastende EUS-onderzoeken voorkomen kan worden. Deze volgorde kan bovendien met meer precisie en gevoeligheid vaststellen of de tumor chirurgisch te verwijderen is dan de volgorde die nu gevolgd wordt. De bevindingen kunnen helpen om patiënten eerder duidelijkheid te geven over de beste behandeling.Liesbeth Schreurs
Liesbeth Schreurs (Geboren te Born, 1978) studeerde tegelijkertijd Geneeskunde en Biomedische wetenschappen aan de universiteit van Leiden. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Cancer Research Centre Groningen (CRCG) van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW. Momenteel werkt Schreurs als chirurg in opleiding in topklinisch ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede. De titel van haar proefschrift luidt: “FDG-PET/CT in staging and treatment of esophageal cancer”.

Dit is een origineel bericht van Medisch Spectrum Twente
Bron: ANP Perssupport

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen