Zuidoost Nederland protonentherapiecentrum krijgt vergunnng voor nieuwe be stralingstechniek

Array

stralingInitiatief van bestralingskliniek MAASTRO en het Maastricht UMC+ maakt nieuwe geavanceerde bestralingsvariant voor kankerpatiënten eind 2017 beschikbaar
Vandaag heeft het ministerie van VWS bekend gemaakt dat aan het Zuidoost Nederland Protonentherapiecentrum, ZON-PTC, op grond van de wet bijzondere medische verrichtingen, een vergunning wordt verleend voor het verrichten van protonentherapie. Het ZON-PTC is een initiatief van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, MUMC+ en de zelfstandige bestralingskliniek voor kankerpatiënten MAASTRO clinic.

Met dit initiatief willen beide partners protonentherapie beschikbaar maken in Zuidoost Nederland. Protonentherapie is een bestralingstechniek waarbij een tumor zeer nauwkeurig en met een hoge dosis kan worden bestraald, waarbij tegelijkertijd omliggend gezond weefsel maximaal wordt gespaard. De bouw van het nieuwe centrum gelegen op de Maastricht Health Campus start eind 2014 en het ZON-PTC moet de eerste patiënten eind 2017 kunnen gaan behandelen.

Protonentherapie
Radiotherapie (bestraling) bij de bestrijding van kanker is tot op heden zeer succesvol geweest, echter in sommige gevallen minder optimaal dan artsen graag zouden willen. Dit komt omdat, op bepaalde plekken in het lichaam, de toediening van de wenselijke stralingsdosis voor het doden van de tumor teveel schade zou toebrengen aan omliggend gezond weefsel en organen. Dit kan ernstige nevenwerkingen op lange termijn tot gevolg hebben. Protonentherapie is een bestralingsvariant die hiervoor een oplossing biedt.

Precisiebestraling
Bij protonentherapie wordt bestraald met geladen deeltjes (de protonen) die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgegeven. Als gevolg hiervan geven protonen een lagere dosis straling af voor ze de tumor bereiken en kan de straling onmiddellijk gestopt worden na het verlaten van de tumor. Dit resulteert in een veel lagere blootstelling aan straling voor omliggend gezond weefsel en een afgifte van een veel hogere dosis in de tumor zelf. De positieve resultaten hiervan zijn: minder bijwerkingen, hogere lokale controle van de tumor en grotere kans op ziektevrije overleving voor de patiënt.

Protonentherapiecentrum in Maastricht
In Nederland is protonentherapie nog niet beschikbaar. Eind 2013 verleende het ministerie van VWS reeds vergunning aan twee andere initiatieven in Noord- en West-Nederland, nu krijgt ook ZON-PTC een vergunning en komt de techniek beschikbaar in Zuidoost-Nederland.  De apparatuur die noodzakelijk is voor het bestralen met protonen is te beschouwen als toptechnologie, vergt zeer veel expertise en kent hoge aanloopkosten. Door een samenwerking van het radiotherapeutisch instituut MAASTRO clinic en het Maastricht UMC+ wordt er een protonentherapiecentrum gerealiseerd op het terrein van de Maastricht Health Campus. Het centrum komt naast het academisch ziekenhuis en zal mede dankzij de A2 tunnel uitstekend bereikbaar zijn. Daarnaast zal ZON-PTC ook een belangrijke Euregionale functie vervullen voor de behandeling van kankerpatiënten uit België en Luxemburg zolang daar nog geen eigen centra voorhanden zijn.

Economische spin-off voor de regio
De komst van een protonentherapiecentrum in Maastricht zal een stimulans geven aan de lokale economie en daarnaast Maastricht internationaal op de kaart zetten als een van de weinige locaties waar alle behandelmogelijkheden voor kankerpatiënten aanwezig zijn. Voor het opwekken van de protonen is een zogenaamde versneller nodig welke een forse investering vraagt in aanschaf, installatie en onderhoud. Naar verwachting biedt het centrum werk aan circa 50 medewerkers op het vlak van patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en technisch onderhoud. Voorafgaand is voor de bouw van het centrum, op een terrein van circa 2500m2, nog eens voor meerdere jaren de inzet van een groot aantal bouwvakkers, elektriciens, etc. nodig. Daarnaast is de verwachting dat research & development projecten in het protonentherapiecentrum, gericht op bijvoorbeeld nieuwe software of producten voor protonentherapie, buitenlandse investeerders zullen aantrekken.

De behandeling met protonentherapie vindt in de meeste gevallen plaats gedurende meerdere weken waarbij de patiënt dagelijks voor een korte bestraling het centrum bezoekt. Naar verwachting gaan patiënten die van ver komen hun behandeling combineren met een verblijf in of nabij Maastricht. In de Verenigde Staten zijn er diverse voorbeelden waarbij klinieken hun behandeling combineren met verblijfsarrangementen bij hotels en vakantieparken. De komst van een centrum voor protonentherapie betekent dus niet alleen winst voor de patiënt maar ook economisch voordeel voor Maastricht en de regio en het zet Maastricht op de kaart als een van de weinige locaties waar de beste behandeling van kanker beschikbaar is.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen