Het particulier initiatief is springlevend: een hoopvolle ontwikkeling die de juiste steun verdient

Array

vrijwilliger24 april presentatie manifest door denktank van wetenschappers en deskundigen
Maatschappelijke organisaties en vrijwilligers zijn vitaal, bezield en onmisbaar voor de samenleving. Toch wordt aan particulier initiatief in Nederland (nog) geen recht gedaan. De overheid ziet vrijwilligers als onbetaalde arbeidsreserve voor een bezuinigende overheid en verwacht dat goede doelen de gaten in overheidsbudgetten dichten. Waar wringt de schoen? De sector is te weinig zichtbaar voor de politiek, onbekend voor de ambtelijke beleidsmakers en gebrekkig communicatief naar het brede publiek. Dat kan anders!

Denk en discussieer mee
Met het manifest Er waart een golf van idealisme door Nederland wil een denktank van negen wetenschappers en vier ‘maatschappelijke experts’ een lans breken voor particulieren initiatieven en vanuit hun onafhankelijk positie steun verlenen aan de maatschappelijke organisaties. Met korte presentaties en paneldiscussies hopen ze een bijdrage te leveren aan de politieke discussies over de Nederlandse verzorgingsstaat van de toekomst en particulier initiatief op de kaart te zetten. Zij nodigt u van harte uit om mee te denken en aanwezig te zijn op dit manifest op donderdag 24 april aan de Vrije Universiteit Amsterdam, op de jaarlijkse Dag van de Filantropie.

Er is meer tussen overheid en burger
Overal zijn vrijwilligers actief, denk bijvoorbeeld aan de vele voedselbanken die zich verspreiden over het land, of Stichting de Cirkelbus, die goedkoop ouderen vervoert in Voorschoten. En Resto vanHarte, die wijkbewoners met diverse achtergronden bij elkaar brengt, heeft inmiddels al 35 locaties door Nederland.

Overheid moet particulier initiatief op waarde schatten
Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt steeds meer op en bedrijven stimuleren steeds meer vrijwilligerswerk. Particulier initiatief geeft tijd, expertise en geld aan maatschappelijke doelen. Sinds 1993 is de sector filantropie in opkomst. Geldwervende fondsen en vermogensfondsen treden sindsdien meer op de voorgrond. Nieuwe fondsen nemen snel in aantal toe. Mensen als Joop van de Ende, Johan Cruijff, Richard Krajicek, Jochem Uytenhage en Dirk Kuyt geven in Nederland een gezicht aan deze ontwikkeling. Ook lokale gemeenschapsfondsen doen hun intrede.

Particulier initiatief is dus springlevend, maar om vitaal te blijven en te groeien moeten ze ook door de overheid op waarde worden geschat. Het manifest levert een bijdrage aan het zelfbewustzijn van de vele particuliere initiatieven en geeft uiting aan bezieling, perspectief en idealen.

Programma
13.30 – 14.00 uur:  Inschrijven
14.00 – 14.15 uur:  Opening en toelichting Manifest door Denktank door Theo Schuyt
14.15 – 15.30 uur:  Korte inleidingen en paneldiscussie met leden van de Denktank

De opstellers (en sprekers op 24 april*) zijn: Gabriël van den Brink (Universiteit van Tilburg)*, Sigrid Hemels (Erasmus Universiteit Rotterdam)*, Theo Schuyt (VU)*, Sylvester Eijffinger (Universiteit van Tilburg), Elly Mariani (VU)*, Arno Akkermans (VU), Theo Camps (Universiteit van Tilburg)*, Addie Stehouwer (Nationale Ombudsman), Lucas Meijs (Erasmus Universiteit Rotterdam)*, Paul van Oosten (Diaconie Amsterdam) en Marnix van Rij (Ernst&Young).

15.30 – 15.45 uur:  Samenvatting door Felix Rottenberg
15.45 – 16.00 uur: KSBW Award, sluiting en dankwoord door Theo Schuyt
16.00 – 17.00 uur: Netwerk en borrel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen