Zes vooraanstaande microbiologen hebben kritiek op de IGZ

0
343

Zes vooraanstaande microbiologen uiten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kritiek op de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de zes toetst de IGZ het voorkomen van infecties in ziekenhuizen op onjuiste wijze zodat er juist een  een averechts effect wordt bereikt.  Op 19 december 2013 publiceerde de IGZ twee rapporten over infectiepreventie in respectievelijk ziekenhuizen en verpleeghuizen. De inspectie oordeelde hard: “Ziekenhuizen zijn niet goed voorbereid op de toename van BRMO en in verpleeghuizen laat de situatie nog meer te wensen over”. Vooral de  persoonlijke hygiëne van medewerkers en patiënten is niet goed. Artsen en verpleegkundigen wassen hun handen veel te weinig en reiniging van kamers en praktijkruimten is vaak onder de maat.

hygieneDe microbiologen schrijven dat de IGZ niet heeft gekeken het resultaat van alle inspanningen op het gebied van hygiëne.  Zo blijkt  de kans idat een patiënt in een Nederlands ziekenhuis een infectie oploopt klein is en dit is de laatste jaren is ook niet toegenomen. De IGZ heeft alleen gekeken of de regels goed worden nageleefd. Nergens ter wereld komen zo weinig ernstige ziekenhuisinfecties voor als in Nederlandse en Scandinavische ziekenhuizen, aldus de microbiologen in hun commentaar. De auteurs vrezen dat ziekenhuizen veel geld gaan uitgeven om te voldoen aan formele eisen waarvan het nut niet altijd vaststaat.

Vorig artikelCabaretier Martijn Koning gaat zich hard maken voor kinderen met brandwonden
Volgend artikelWereld Stemdag: “De musicalstem”
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.