Zwakke gemeenten extra hard getroffen door de overheveling van zorgtaken

Array
Arme gemeenten worden volgend jaar extra hard getroffen door de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten.

Dat blijkt uit onderzoek door de Volkskrant en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (King). Daarbij is per gemeente gekeken naar drie aspecten: het aantal inwoners dat gebruikmaakt van de regelingen die het Rijk overdraagt, de mate van vergrijzing en de financiële positie. Op basis van die combinatie komen de onderzoekers tot een lijst van gemeenten die het volgend jaar extra hard worden getroffen. Coevorden, De Marne, Delfzijl, Goes en Rijswijk staan in de top-5 van gemeenten die hard getrofffen zullen worden.wmoVooral zwakke gemeenten de dupe
Volgens de onderzoekers krijgen vooral gemeenten met grote financiële problemen het moeilijk als het Rijk in 2015 de jeugdzorg, ouderenzorg en de jonggehandicaptenregeling Wajong aan hen overdraagt. Juist deze gemeenten hebben al met een extra grote vraag naar zorg te maken.

Omvang probleem nog niet duidelijk
Hoe groot het probleem precies is, is niet duidelijk. Gemeenten krijgen straks voor het uitvoeren van taken als jeugdzorg, ouderenzorg en jonggehandicaptenzorg geld van het Rijk. Maar gemeenten hebben nog geen idee hoeveel zorg zij moeten verlenen, hoe zwaar die zorg is en hoeveel geld dit gaat kosten. Wel is er een proefberekening gemaakt, die voor de armste gemeenten zeer nadelig uitpakt.  Er wordt een homogene deken over het land gelegd. Iedereen krijgt evenveel geld, terwijl sommige gemeenten met veel meer problemen te maken hebben dan andere gemeenten.

Van Rijn
Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is de situatie volgend jaar duidelijk. Gemeenten krijgen dan een budget dat volgens hem gebaseerd is op ‘realisatiecijfers van wat per gemeente nu uitgegeven wordt aan AWBZ’. De verdeelsleutel voor de jaren daarna wordt nog onderzocht. Daarbij wordt ook gekeken naar de gevolgen van de vergrijzing. ‘Met de uitkomsten daarvan houden we rekening bij de verdeling van het geld. De bevindingen van King vind ik een waardevolle bijdrage van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor een nieuw verdeelmodel’, aldus Van Rijn in een reactie aan persbureau ANP.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen