Leven met diabetes is zelfmanagement

Array

diabetes-200x200Mensen met diabetes krijgen 0,03% van de tijd zorg van een professional en de overige 99,97% van de tijd zijn zij aangewezen op zichzelf. Daarom heeft de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) het jaar 2014 uitgeroepen tot het ‘jaar van het zelfmanagement’. Het doel is mensen met diabetes, hun omgeving en zorgprofessionals uit te leggen wat zelfmanagement inhoudt om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren.

Een aantal sportieve challenges, georganiseerd door BvdGF, in Nijkerk met de Nije Veste en in Zwolle met Isala, moet daaraan bijdragen. ‘Want’, zo stelt Henk Bilo, internist bij Isala, ‘leven met diabetes hoeft persoonlijke en sportieve ambities en uitdagingen niet in de weg te staan, maar het vergt wél aanpassing en discipline. En, belangrijker nog: het vereist kennis om de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand te nemen.’

Sportieve uitdaging
In het kader van zelfmanagement organiseert de BvdGF dit jaar drie challenges én wordt aan mensen met diabetes type 2, van vijf bedrijven waaronder Isala, aangeboden om bij de Achmea Health Centers een trainingsprogramma te volgen. Uiteindelijk leidt dat tot vier verschillende uitdagingen:

·         De IJsland challenge, waarbij twaalf mensen met diabetes (zes type 1 en zes type 2) zich voorbereiden op een trektocht door IJsland in juli.

·         De Zwolle challenge, waarbij twaalf mensen met diabetes type 1 trainen voor deelname aan de Zwolse halve marathon in juni.

·         De Nijkerk challenge, georganiseerd vanuit de Nije Veste, waarbij twaalf mensen met diabetes type 2 trainen om tijdens de IJsland challenge dezelfde afstanden in Nijkerk te lopen.

·         De Health Center challenge: hieraan nemen vijf bedrijven en vijf Achmea Health Centers deel. Per bedrijf krijgen twintig medewerkers met diabetes type 2 de kans zichzelf een persoonlijk doel te stellen en  de mogelijkheid om drie tot zes maanden onder begeleiding van een personal trainer in een Achmea Health Center te trainen om dat doel te halen.

Doel van deze uitdagingen is om mensen met diabetes en hun zorgprofessionals te stimuleren zelfmanagement te verbeteren. Een medisch team van artsen en verpleegkundigen begeleidt de deelnemers tijdens deze uitdagingen en gaat in sommige gevallen de uitdaging zelf ook aan. ‘Als internist van Isala adviseer ik mijn diabetespatiënten regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Dit is een mooi moment om zelf ook de uitdaging aan te gaan,’ reageert Titia Vriesendorp enthousiast.

Resultaten
Deelnemers ondergaan een aantal medische testen (zoals BMI en vetpercentage), die voorafgaand, tijdens en na afloop van het project worden afgenomen. Daarnaast wordt aan alle deelnemers gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen. Doel van de uitkomsten is om onderzoek te doen naar de effecten van zelfmanagement op de kwaliteit van leven van mensen met diabetes.

Bas van de Goor Foundation
Oud-prof volleyballer Bas van de Goor behoort tot de meest succesvolle volleyballers van Nederland. Sinds 2006 is Bas oprichter en directeur van de Bas van de Goor Foundation. Deze stichting heeft als missie de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Bas heeft zelf diabetes en weet daardoor wat het inhoudt om diabetes te combineren met (top)sport. Meer informatie is te vinden op www.bvdgf.org.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen