NIAZ: Martini Ziekenhuis heeft zorgproces op orde

Array

NIAZHet NIAZ (Nederlandse Instituut voor Accreditatie in de Zorg) maakt vandaag bekend dat ze het Martini Ziekenhuis voor de derde achtereenvolgende keer hun keurmerk verlenen. Het NIAZ-keurmerk is het belangrijkste keurmerk in de zorg. Het betekent dat de zorgprocessen in het ziekenhuis op orde zijn. Een zorgproces beschrijft tot in detail de taken en verantwoordelijkheden van iedereen die betrokken is bij de zorg.  Zo waarborgt het de veiligheid. Ook weerspiegelt het dat het Martini voortdurend bezig is met verbetering. Het keurmerk is tot 2018 geldig. Het Martini Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis van Nederland dat aan alle 185 NIAZ-normen voldoet.

Afgelopen november bezocht de auditcommissie van het NIAZ een week lang het ziekenhuis. De leden van de commissie hebben ongeveer 45 gesprekken gevoerd met artsen en management en circa 20 werkplekbezoeken afgelegd. Ook kregen zij toegang tot documentatie, protocollen en verbeterplannen. Tijdens hun bezoek hebben ze vooral de processen rondom het zorgpad borstkanker, de kwetsbare oudere met een heupfractuur en de afdeling medische technologie onder de loep genomen.

Elke dag verbeteren
Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis is bijzonder tevreden met het resultaat: ‘Het is helemaal geen vanzelfsprekendheid dat je een dergelijke accreditatie zomaar behoudt. Net zoals een topchef het elke dag waar moet maken om zijn drie Michelinsterren te behouden, zo leveren onze medewerkers ook elke dag een topprestatie. De lat van NIAZ gaat dan ook elke keer verder omhoog. Bij de vorige uitreiking van het certificaat in 2010 zei ik dat het een stimulans is om verder te gaan met verbeteren. Deze accreditatie wijst uit dat we dat inderdaad hebben gedaan. Verbeteren is niet iets dat je eenmaal in de vier jaar doet, maar elke dag aandacht nodig heeft.’

Het NIAZ complimenteert het Martini Ziekenhuis met de open en enthousiaste houding van de medewerkers, het delierteam en de medicatieverificatie bij opname. Uiteraard benoemde de auditcommissie ook aandachtspunten, zoals het verankeren van afspraken rondom ontslag en taakverdeling.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen