Aantal onterechte betalingen AWBZ-instellingen lager dan gedacht

Array

van rijn VWSHet aantal mensen dat mogelijk onterecht heeft bijbetaald voor AWBZ-zorg die al verzekerd is, is lager dan gedacht. In ruim 80 procent van de meldingen over verkeerde informatie die de Consumentenbond najaar 2013 heeft binnengekregen, is er zeker geen sprake van onterechte betalingen.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer na bevindingen van de NZa, dat onderzoek heeft gedaan naar 229 meldingen van verkeerde informatie in AWBZ-instellingen. Daar was de Consumentenbond in het najaar van 2013 mee naar buiten gekomen.

Meer onderzoek bij vermoeden
Bij de overige 44 zaken – in 37 zorginstellingen – bestaat enig vermoeden dat bewoners hebben betaald voor de inrichting van hun kamer of voor het gebruik van lakens en handdoeken. Het is nu aan die zorgaanbieders om aan te tonen dat alles volgens de regels is verlopen. Zo niet, dan volgen maatregelen.

Onjuiste informatie tegengaan
Hoewel onjuiste informatie niet per se leidt tot onterechte betalingen, is het wel vervelend en leidt het tot onduidelijkheid. Daarom zal de NZa met Actiz en de Consumentenbond in gesprek gaan hoe de informatie voor cliënten verbeterd kan worden.

Voor meerdere zorginstellingen was het onderzoek van de Consumentenbond direct aanleiding om hun voorlichting te verbeteren.
Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen