Infosheet Herziening EU-Richtlijn Tabaksproducten

Array

tabaksindustrie-200x176In de Europese Unie komt een herziening van de richtlijn op het gebied van tabaksproducten. Naar alle waarschijnlijkheid treedt de herziening van de richtlijn eind mei in werking. De richtlijn bevat zowel bindende bepalingen als aanbevelingen waarbij lidstaten beslissingsvrijheid hebben.

Na de inwerkingtreding krijgen de lidstaten van de EU twee jaar om de regels in hun eigen wetgeving op te nemen. De infosheet van het Trimbos-instituut over de herziening van de richtlijn geeft informatie over de achtergrond van de richtlijn, een samenvatting van de wijzigingen en de gevolgen voor Nederland.

Het vernieuwen van de richtlijn was onder meer nodig om de wet aan te passen aan nieuwe wetenschappelijke inzichten en de nieuwe producten die op de markt zijn gekomen. Voorbeelden hiervan zijn de e-sigaret en sterk gearomatiseerde tabaksproducten, waar soms (onterecht) over wordt geclaimd dat deze minder schadelijk voor de gezondheid zijn. De herziening van de EU-richtlijn is gericht op preventie van tabaksverslaving bij jongeren, op eerlijke informatie voor burgers en op deze nieuwe producten.

Bron: Trimbos Instituut

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen