AzG geschokt en bedroefd over gewetenloze aanslag Boguila, CAR

Array

AzGDit is een origineel bericht van Artsen zonder Grenzen
16 burgers, onder wie 3 lokale Artsen zonder Grenzen medewerkers, zijn gedood bij een gewapende aanval op het Artsen zonder Grenzen ziekenhuisterrein in Boguila, een stad in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Artsen zonder Grenzen veroordeelt ten sterkste het – zonder enige aanleiding – ombrengen van ongewapende burgers op een locatie die duidelijk gemarkeerd was als een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen.

‘Wij zijn enorm geschokt en bedroefd door het brute geweld tegen onze medische staf en de gemeenschap,’ verklaart Stefano Argenziano, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in CAR. ‘Onze eerste prioriteit is het verzorgen van de gewonden, contact opnemen met familieleden en de veiligheid van onze staf, patiënten en het ziekenhuis waarborgen. Deze gewetenloze daad heeft ons gedwongen cruciale teamleden terug te trekken en ons werk in Boguila op te schorten. Wij bekijken nu ook of het haalbaar is om onze activiteiten in andere gebieden voort te zetten.’

Op zaterdag 26 april omsingelden ex-Seleka leden het ziekenhuisterrein van Boguila waar op dat moment 40 gemeenschapsleiders op uitnodiging van Artsen zonder Grenzen bijeenkwamen om medische zorg en de toegang daartoe te bespreken. Terwijl een aantal mannen met vuurwapens in de hand het Artsen zonder Grenzen kantoor beroofden en schoten in de lucht losten, liepen anderen af op de plek waar Artsen zonder Grenzen hulpverleners en gemeenschapsleiders op bankjes met elkaar spraken. Zonder enige aanleiding vuurden de mannen salvo’s af op de groep mensen. Velen waren op slag dood of werden ernstig verwond.

Artsen zonder Grenzen is de enige internationale humanitaire organisatie in Boguila. De bevolking is steeds meer het slachtoffer van dodelijke en rücksichtsloze aanvallen. Sinds de staatsgreep van maart 2013 is het onrustig in en rond Boguila. In augustus sloeg een groot deel van de bevolking op de vlucht, in december 2013 zochten moslims uit het naburige dorp Nana Bakassa een toevlucht in Boguila, waarna zij verder naar het noorden trokken. Op 11 april vluchtten 7.000 mensen de bossen in, en 40 naar het terrein van Artsen zonder Grenzen, nadat een gewapende groep een konvooi overviel dat begeleid werd door MISCA, de vredemissie van de Afrikaanse Unie.

De dodelijke aanslag van zaterdag is onaanvaardbaar en is een aanval op het vermogen om medische en humanitaire hulp aan de bevolking te verlenen. Artsen zonder Grenzen eist dat alle partijen in het conflict de neutraliteit van haar medewerkers, haar voorzieningen en haar werk respecteren.
Bron: ANP Perssupport.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen