Kamerbrief over verschillen in tarieven en kwaliteit van de particuliere en reguliere thuiszorg

Array
Brief van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer over verschillen in tarieven en kwaliteit van de particuliere en reguliere thuiszorg.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Datum 28 april 2014

Betreft Commissiebrief inzake Verzoek om aandacht voor de grote verschillen in tarieven en kwaliteit van de particuliere en reguliere thuiszorg

Geachte voorzitter,

brief-schrijvenOp 19 februari 2014 heb ik uw verzoek (nr. 2014Z03 179) ontvangen om een reactie te sturen op de brief van mevrouw M. J. waarin zij verzoekt aandacht te schenken aan de verschillen in tarieven en kwaliteit van de particuliere en reguliere thuiszorg. Hierbij voldoe ik aan uw verzoek.

In de brief van 2 februari 2014 beschrijft mevrouw M. J. haar persoonlijke situatie waarbij zij via een pgb-financiering zorg inkoopt bij een reguliere zorginstelling en daarnaast zorg afneemt bij een particuliere zorginstelling. Zij merkt op dat er tussen beide zorginstellingen een groot prijsverschil is en er tevens sprake is van verschil in kwaliteit van de geleverde zorg. Het prijsverschil is te verklaren doordat in de reguliere instellingstarieven elementen zijn verwerkt zoals vakantiegeld, ziekte, opleiding en overheadkosten die tot een hoger uurtarief leiden. Bij de particuliere zorginstellingen waarbij zorg wordt ingekocht via het pgb gaat het om afspraken die de zorgaanbieders en clie?nten met elkaar maken. Het is aan betrokken partijen om te beoordelen of er sprake is van een redelijke prijs. Ten slotte stelt mevrouw M.J. de positie van de zzp-ers aan de orde. Mevrouw M. J. heeft de indruk dat de Belastingdienst de spelregels met betrekking tot het werken als zzp-ers heeft gewijzigd. Dit is niet het geval. Deze regels zijn niet anders dan zoals zij bijvoorbeeld zijn toegelicht in een gezamenlijke publicatie van de ministeries van Financie?n en VWS van juni 2010. In het kader van het kabinetsbeleid met betrekking tot de aanpak van schijnzelfstandigheid voert de Belastingdienst de laatste tijd verscherpte controles uit in alle branches waar veel zelfstandigen actief zijn, dus ook in de zorg.

 

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Download “Kamerbrief over verschillen in tarieven en kwaliteit van de particuliere en reguliere thuiszorg”

PDF document | 2 pagina’s | 74 kB

Kamerstuk: Kamerbrief | 28-04-2014

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen