Eenvoudiger meten voor betere zorg

Array

Eenvoudiger meten voor betere zorg (inauguratie Sandra Beurskens)
Op vrijdag 9 mei wordt prof. dr. Sandra Beurskens, sinds 2006 lector Autonomie en Participatie van chronisch zieken aan Zuyd Hogeschool,  geïnaugureerd tot bijzonder hoogleraar Doelgericht meten in de dagelijkse zorgpraktijk aan de Universiteit Maastricht. In haar rede ‘Maatwerk in Meten: slim scoren’ legt zij uit dat meten eenvoudiger kan en hoe het tot een betere zorg kan leiden. De inauguratie vindt plaats in de aula van de Universiteit Maastricht en wordt voorafgegaan door een symposium.

meet de zorgMaatwerk in meten
Sandra Beurskens is per 1 september 2013 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Doelgericht meten in de dagelijkse zorgpraktijk’ aan de Universiteit Maastricht. Het motief voor het inrichten van deze leerstoel was dat er heel veel gemeten wordt in de zorg, maar vaak niet doeltreffend en patiëntgericht. Met deze leerstoel worden de werelden van HBO, universiteit en praktijk met elkaar verbonden.

In haar rede zal Beurskens ingaan op meten in de zorg: dat kan eenvoudiger, efficiënter en patiëntgerichter. Meten kan de wensen en behoeften van patiënten zichtbaar maken en geeft inzicht in de resultaten van zorg , zo vinden zowel zorgverleners als beleidsmakers. Maar de huidige uitvoering van metingen is nog lang niet optimaal. Zorgprofessionals weten vaak niet welke instrumenten ze wanneer kunnen gebruiken en hoe ze de resultaten kunnen inzetten om de zorg in de dagelijkse praktijk te verbeteren. Voor patiënten is het invullen van vragenlijsten vaak belastend. Er worden vaak (te) veel vragen gesteld, vragen die niet voor iedereen relevant zijn. Bovendien krijgen patiënten meestal geen inzicht in hun eigen resultaten. Op die manier worden kansen gemist want er zijn veel mogelijkheden om door meten de zorg patiënt- en doelgerichter te maken.

Met behulp van meetinstrumenten krijgt de zorgprofessional én de patiënt/cliënt informatie waarmee ze gezamenlijk het doel en verloop van de behandeling kunnen bespreken en deze na afloop evalueren. Waarbij het de uitdaging is het gebruik van meetinstrumenten te integreren in het methodisch handelen van de professionals.

Symposium ‘Samen sterk in Maatwerk’
Voorafgaand aan de inauguratie is er het symposium ‘Samen sterk in Maatwerk’. Bij innovaties en onderzoek in zorg speelt verbinden en samenwerken een belangrijke rol. Juist in de praktijk, waar mensen vanuit verschillende werelden met elkaar samenwerken, ontstaan innovaties. In dit symposium belichten onderzoekers van het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken en het CAPHRI-onderzoeksprogramma ‘Implementation of evidence’ vanuit verschillende perspectieven het thema ‘samenwerken en meten’.

Over Sandra Beurskens
Na haar opleiding Fysiotherapie studeerde prof. dr. Sandra Beurskens Gezondheidswetenschappen en Epidemiologie, waarna ze in 1996 aan de Universiteit Maastricht promoveerde. Haar behoefte om dicht bij de praktijk te staan vervulde ze vanaf 2002 bij Zuyd Hogeschool, eerst als docent-onderzoeker en sinds 2006 als lector van het lectoraat Autonomie en Participatie van chronisch zieken. De kern van het lectoraat is dat professionals leren omgaan met de toenemende autonomie van patiënten of cliënten. Het lectoraat houdt zich bezig met activiteiten die ertoe bijdragen dat mensen met een chronische ziekte het leven kunnen leiden dat ze graag willen leiden. De aandacht gaat hierbij vooral uit naar het primaire proces tussen de zorgprofessional en de cliënt in zijn of haar omgeving.

Zij combineert haar bijzondere leerstoel ‘Doelgericht meten in de dagelijkse zorgpraktijk’ met haar lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken aan Zuyd Hogeschool. De leerstoel sluit naadloos aan bij het zwaartepunt Innovatieve Zorg en Technologie van Zuyd Hogeschool. Bij de Universiteit Maastricht, school CAPHRI, heeft zij een honoraire aanstelling binnen het programma ‘Implementation of evidence’ van Trudy van der Weijden.

Bron: Gezamenlijk persbericht Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen