Reclassering Nederland zoekt vrijwilligers voor begeleiding zedendader

Array

ondersteuningDit is een origineel bericht van Reclassering Nederland
Reclassering Nederland is op zoek naar vrijwilligers om samen met professionals zedendaders te begeleiden. Dit gebeurt vanuit COSA dat gericht is op de resocialisatie van zedendaders die onder toezicht staan van de reclassering. Het doel is nieuwe slachtoffers voorkomen.

Er worden vrijwilligers gezocht in: regio Twente, in Drenthe, Friesland, Groningen, regio Eindhoven en Den Bosch, Noord-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.reclassering.nl of www.cosanederland.nl. Aanmelden is vrijblijvend. Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek. Vrijwilligers krijgen vooraf een grondige training en tijdens het gehele proces ondersteuning en begeleiding van Reclassering Nederland.

Doorbreken isolement
Drie tot vijf vrijwilligers begeleiden samen één zedendader. Er is daarnaast rechtstreeks contact tussen vrijwilligers en een coördinator van Reclassering Nederland. Ook is er ondersteuning vanuit andere professionals, zoals politie en de GGZ.

Door actief aan de slag te gaan met het sociale leven van zedendaders, neemt de kans op recidive af. Er wordt gewerkt aan het doorbreken van het sociale isolement en aan gedragsverandering. Daarnaast richt COSA zich op het signaleren van risicogedrag. Als daarvan sprake is, wordt de coördinator van de reclassering ingeschakeld die waar nodig verdere stappen onderneemt.

COSA-vrijwilligers geven aan dat het begeleiden van zedendaders een boeiende taak is op het grensvlak van mens, misdaad en maatschappij. De top drie motivatie van de vrijwilligers is: nieuwe slachtoffers voorkomen, bijdragen aan een veiliger samenleving en hulp bieden bij resocialisatie.

Terugdringen recidive
COSA is ontwikkeld in Canada en staat vrij vertaald voor: cirkels voor ondersteuning, samenwerking en aanspreekbaarheid. Onderzoek uit Canada toont aan dat recidive met ruim 70% wordt teruggedrongen. In Nederland is COSA in 2009 opgezet door Reclassering Nederland, in samenwerking met het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen