Dosis op maat voor elk kind met acute lymfatische leukemie

Array

Promovendus Wing Tong: “Optimaliseren van asparaginase therapie is eenvoudig en belangrijk”
In nog geen 3 jaar tijd heeft het promotieonderzoek van Wing Tong geleid tot belangrijke klinische aanpassingen in de behandeling van kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL). Tong, werkzaam op de afdeling Kinderoncologie van Erasmus MC-Sophia, heeft ontdekt dat bij 30% van de kinderen met ALL het geneesmiddel asparaginase niet goed werkt. Artsen en patiënten zijn zich hier niet altijd bewust van. Door het meten van asparaginasespiegels in het bloed kunnen de patiënten nu wel de juiste therapie krijgen. Drs. Wing Tong promoveert op 21 mei op zijn onderzoek.

Kinderen met ALL krijgen langdurig chemotherapie met tien verschillende medicijnen. Eén van die medicijnen is asparaginase. Omdat asparaginase een niet-lichaamseigen stof is, kunnen patiënten antistoffen ontwikkelen die het medicijn afbreken, waardoor asparaginase onwerkzaam wordt.

kinderkankerBij hoeveel patiënten dit voorkomt was niet bekend. Daarnaast was ook onbekend of de dosering van asparaginase bij kinderen wel adequaat is. Promovendus drs. Wing Tong, werkzaam op de afdeling Kinderoncologie in het Erasmus MC-Sophia, onderzocht bij een grote groep kinderen asparaginase- en antistofspiegels en legde nauwkeurig vast of er allergische reacties optraden.

Door antistofvorming kreeg 22% van de kinderen een allergische reactie. Deze was soms zo ernstig dat dit medicijn niet meer gegeven kon worden. Bij kinderen met een milde allergische reactie werd de behandeling met dit medicijn meestal voortgezet. Uit het onderzoek van Tong blijkt echter dat dit niet zinvol is, omdat de asparaginasespiegels bij deze kinderen ook nul zijn. Er zijn ook kinderen die antistoffen ontwikkelen tegen dit medicijn, zonder dat er een zichtbare allergische reactie optreedt. Dit verschijnsel heet stille inactivatie. Zowel de dokter als de patiënt merken dit niet. Stille inactivatie kwam bij 8% van de kinderen voor. Bij kinderen met een allergische reactie of stille inactivatie werd asparaginase volledig afgebroken.

Tong: “Er is een alternatief asparaginase medicijn voor patiënten met stille inactivatie, die alleen op te sporen zijn door het meten van asparaginasespiegels. Deze kinderen krijgen dan op tijd een vervangend middel met behoud van antileukemische werking. Indien de artsen niet een vervangend medicijn zouden geven, krijgen de kinderen een middel wat niet werkt. Hierdoor hebben de kinderen een lagere genezingskans. Inmiddels worden bij alle kinderen met ALL in Nederland asparaginasespiegels gemeten en wordt zo nodig de therapie aangepast.”

Samen met zijn collega’s heeft Tong de dosering van asparaginase bij deze kinderen kunnen verlagen met 40% met mogelijk minder bijwerkingen tot gevolg. Daarnaast worden sinds april 2012 bij alle kinderen met ALL bloedspiegels gemeten. Tong: “Als uit dat bloedonderzoek blijkt dat dit medicijn niet werkt, is er een vervangend medicijn beschikbaar. Elk kind met ALL krijgt dan de juiste asparaginase therapie en dit zal leiden tot een hogere genezingskans.”

De promovendus hoopt dat zijn proefschrift een bijdrage levert aan het verder verhogen van de genezingskansen voor kinderen met ALL. Tong: “Het is geweldig dat een onderzoek in nog geen 3 jaar tijd leidt tot belangrijke klinische aanpassingen in de behandeling van kinderen met ALL.”

Tong voerde zijn onderzoek uit op de afdeling Kinderoncologie van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in samenwerking met alle kinderoncologische centra in Nederland. Het onderzoek is gefinancierd door KiKa.

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen