Speciale poli voor kinderen met ontwikkelingsachterstand

Array

depressief kind (2)Het Amalia kinderziekenhuis van het Radboudumc is onlangs gestart met een speciale poli voor kinderen met een ernstige, onbegrepen ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking. Deze zogeheten Koala poli vindt één keer per maand plaats en moet leiden tot het sneller stellen van een diagnose en een toename van het aantal diagnoses bij deze kinderen.

Kennis gebundeld
Tijdens de Koala poli zien artsen de kinderen gezamenlijk. Er zijn in elk geval een algemeen kinderarts en een klinisch geneticus aanwezig en indien nodig ook een kinderneuroloog of een kinderarts gespecialiseerd in stofwisseling. Dit voorkomt dat ouders steeds opnieuw hun verhaal moeten vertellen en zelf op zoek moeten naar de juiste specialist voor de diagnose en behandeling van deze complexe problematiek. Reguliere kinderartsen verwijzen de kinderen door naar de Koala poli. Maandelijks worden er vier kinderen op de poli gezien.

Kinderarts Jos Draaisma: “Over zeldzame aandoeningen is vaak weinig bekend, daarom is het belangrijk alle kennis die wel beschikbaar is te bundelen. De meerwaarde van deze poli, is dat ieder vanuit zijn/haar eigen expertise andere vragen stelt en we dus sneller tot diagnostiek en het te voeren beleid komen.”

Expertisecentrum zeldzame erfelijke ontwikkelingsstoornissen
De Koala poli maakt onderdeel uit van het expertisecentrum zeldzame erfelijke ontwikkelingsstoornissen, dat gecoördineerd wordt door klinisch geneticus Tjitske Kleefstra. Dit expertisecentrum biedt specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot zeldzame ontwikkelingsstoornissen. Verschillende specialisten werken onder één dak samen om de zorg zo optimaal en efficiënt mogelijk te maken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen