Kaderhuisartsen Ouderengeneeskunde vernieuwen de eerstelijns ouderenzorg

Array

Vandaag studeert de honderdste kaderhuisarts Ouderengeneeskunde af aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Die mijlpaal wordt gevierd met een feestelijk symposium in Oegstgeest. De kaderhuisartsen ondersteunen de huisarts in zijn regisseursrol in de regio en zetten organisatorische veranderingen in gang.

De zorg voor kwetsbare ouderen is enorm in beweging. Steeds meer mensen blijven ondanks verschillende aandoeningen thuis wonen. Hoe leveren we hen kwalitatief goede zorg en ondersteuning? Vanuit deze vraag werd in 2007 in Leiden een tweejarige kaderopleiding opgezet. Inmiddels zijn 100 huisartsen met meer specialistische kennis over kwetsbare ouderen afgestudeerd. Zij zijn opgeleid om hun kennis van de ouderengeneeskunde te delen met anderen en om organisatorische veranderingen in gang te zetten en te begeleiden.

ouderen mannen seniorenuderenLaagdrempelig aanspreekpunt
“Ouderen kampen vaak met meerdere problemen en verliezen daarbij het overzicht in het zorgveld met alle hulpverleners”, zegt Annet Wind, coördinator van de kaderopleiding. “Huisartsen zijn het laagdrempelige aanspreekpunt voor ouderen en treden op als regisseur. Dat geeft de kwetsbare oudere houvast en leidt tot gerichte, betere zorg.” De kaderhuisartsen Ouderengeneeskunde ondersteunen de huisartsen in deze regisseursrol door het geven van adviezen en scholingen en door het opzetten van samenwerkingsprojecten.

Zelfredzaamheid stimuleren
De veranderingen in de zorg voor kwetsbare ouderen scheppen ook nieuwe kansen en oplossingen, vindt Wind. De in Leiden opgeleide kaderhuisartsen zijn gefocust op de wensen en mogelijkheden van ouderen zelf en willen zelfredzaamheid stimuleren met behulp van familie en vrijwilligers. Wijk- en praktijkverpleegkundigen kunnen samen met de oudere en de betrokken hulpverleners een zorgplan opstellen, wat een goede samenhang en afstemming tussen de verschillende hulpverleners mogelijk maakt. Huisartsen zetten hiertoe de lijnen uit en zijn eindverantwoordelijk in dit proces.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen