Nederland laat forse kansen liggen als het gaat om kostenbesparing in de zorg

Array

Inkoopsamenwerking kan 500 miljoen per jaar besparen
Zorginstellingen kunnen jaarlijks minstens 500 miljoen euro besparen als zij maximaal gebruik zouden maken van inkoopsamenwerking. Dat blijkt uit cijfers van Intrakoop, die dinsdag zijn gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de organisatie in Den Bosch. “Zorginstellingen laten helaas nog veel geld liggen”, stelt Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop. “Vooral door versnippering van inkoopsamenwerking. Bij maximale samenwerking door onze leden en daardoor een bemiddelde omzet van 5 miljard euro, kunnen wij zorgen voor een kostenbesparing van minstens 500 miljoen per jaar.” Van de 54 miljard aan totale uitgaven door Nederlandse zorginstellingen is een derde gerelateerd aan inkoop.

geld-en-zorg-212Nog nooit was de druk op kwaliteit en kosten van de zorg zo groot als nu. Als we niets doen, dreigt de zorg onbetaalbaar te worden. Mede door snelle technologische ontwikkelingen en specialisatie nemen de medische mogelijkheden en daarmee de vraag toe. Maar aan alles hangt een prijskaartje. Frank Kaptein: “Het is logisch dat de zorgsector meer dan ooit let op de kosten en doelmatigheid van de zorg. Daarbij wordt echter op te kleine schaal naar de mogelijkheden en opbrengsten van inkoopsamenwerking gekeken. Er is sprake van versnippering. Op dit moment zijn in Nederland meer dan 40 inkoopsamenwerkingsverbanden actief in de gezondheidszorg. In Nederland is in inkoop voor de zorg nog veel winst te behalen door ervaring, kennis en volume te bundelen.” Van de 54 miljard aan totale uitgaven door Nederlandse zorginstellingen is bijna een derde gerelateerd aan inkoop. Eerder al signaleerde de toenmalige Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat de inkoopfunctie professioneler kan. De NMa stelde op basis van de studie van Ecorys dat de inkoop van medische hulpmiddelen door ziekenhuizen nog altijd versnipperd en weinig transparant is. Ziekenhuizen laten daardoor inkoopvoordelen liggen. De NMa (de huidige Autoriteit Consument & Markt) adviseert ziekenhuizen meer samen te werken.

In het buitenland is de zorgmarkt verder met inkopen via inkoopcombinaties of -samenwerkingsverbanden. Zo koopt circa 80 procent in de Duitse zorgsector gezamenlijk in. Uit de sectorstudie van Ecorys in 2011 naar medische hulpmiddelen blijkt dat het prijsvoordeel in Duitsland soms kan oplopen tot 30 á 40 procent in vergelijking met de Nederlandse markt, zoals bijvoorbeeld voor heupen en pacemakers. Intrakoop is met bijna 600 leden het grootste inkoopsamenwerkingsverband voor de zorg in Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen