Strategieën om het succes van de pacemaker te verbeteren

hartfalenGezondheidswinst en kostenbesparing door eenduidige richtlijnen
Cardiologen van Maastricht UMC+ en onderzoekers aan de Universiteit Maastricht beschrijven in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift  Nature Reviews in Cardiology strategieën om de pacemaker behandeling van bepaalde patiënten met hartfalen zo optimaal mogelijk  toe te passen. “Bij één derde van deze patiënten, waarbij de hartkamers niet gelijktijdig samentrekken, heeft de therapie momenteel namelijk geen effect. Dat moet beter en met een efficiëntere aanpak door ziekenhuizen,” zegt de Maastrichtse cardioloog Kevin Vernooy. “Uiteindelijk leidt dat tot gezondheidswinst en kostenbesparing.”

Jaarlijks krijgen duizenden mensen te maken met hartfalen. Bij een kwart van de patiënten met deze aandoening knijpen de linker- en de rechter hartkamer niet meer tegelijkertijd samen. Dat wordt veroorzaakt doordat het signaal voor het samentrekken is verstoord. Om dat te verhelpen kan een pacemaker worden geplaatst. Deze stimuleert beide hartkamers om weer synchroon hun functie uit te oefenen, dit wordt met een ander woord resynchronisatie therapie genoemd. Van de behandeling is bewezen dat klachten van hartfalen afnemen en de overleving verbetert. Echter wordt bij slechts twee derde van de patiënten succes geboekt met de therapie die per ingreep zo’n 25.000 euro kost.

Factoren
In Maastricht UMC+ wordt daarom voortdurend onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de resynchronisatie therapie. “We kijken bijvoorbeeld secuur naar de achtergrond en de huidige situatie van iedere afzonderlijke patiënt, waarbij we nieuwe analyses van het hartfilmpje (ECG) en het echocardiogram gebruiken, ” zegt Vernooy. “Het is ook belangrijk dat de pacemakerdraden op de juiste plek in het hart worden geplaatst en dat kan per individu verschillen. Als die draadjes bijvoorbeeld in een gebied van een hartinfarct worden gelegd, dan wordt de kans dat de patiënt zich beter zal gaan voelen aanzienlijk kleiner.” En ook het afstellen van de pacemaker is afhankelijk van de persoon. Zo zijn er verschillende factoren die de effectiviteit van de ingreep kunnen beïnvloeden.

Winst
Om de efficiëntie rondom de patiënt die een pacemaker voor resynchronisatie therapie krijgt te vergroten moeten er meer eenduidige richtlijnen zijn voor cardiologen vindt Vernooy: “Ieder ziekenhuis doet het nu op een andere manier. Wij hebben daarom strategieën beschreven hoe men zo optimaal mogelijk resynchronisatie therapie kan toepassen. Daarvoor moet men in ieder geval sterk rekening houden met individuele situaties. Bij veel van onze aanbevelingen maken we gebruik van bestaande middelen, daardoor hoeven de kosten van de gezondheidszorg dus niet te stijgen. Door de gezondheidswinst voor de patiënt en een daling van het aantal ziekenhuisopnames kunnen zelfs kosten worden bespaard.”