Twaalf panden doorzocht in omvangrijke PGB-fraude zaak

Array

De directie Opsporing van de Inspectie SZW  heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB) op woensdag 25 juni vier panden in Zuid-Holland en acht panden in Overijssel doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op onder meer administratie en woningen. Het wederrechtelijke voordeel voor de verdachten wordt geschat op enkele miljoenen euro’s. Het onderzoek van de Inspectie SZW staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek richt zich op een overkoepelende zorgonderneming die PGB-gelden declareerde.  Het vermoeden bestaat dat de verkregen PGB-gelden niet of slechts gedeeltelijk werden aangewend voor de zorg aan cliënten.

fraudeDe feitelijke zorg werd door de overkoepelende zorgonderneming uitbesteed aan zorgverlenende relaties. De cliënt ging de zorgovereenkomst aan met de overkoepelende zorgaanbieder. De cliënten zijn vooral mensen met een verslavingsprobleem.
De Inspectie SZW is met dit onderzoek begonnen naar aanleiding van een eerder ingesteld strafrechtelijk onderzoek naar één van de zorgverlenende relaties, en een aangifte.

Speciaal PGB-fraude team
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om PGB- fraude aan te pakken. Het team is operationeel sinds 1 januari 2013 bij de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt  gefinancierd door het ministerie van VWS.  Een PGB is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om indicatie voor zorg. Vervolgens kan dan door het zorgkantoor zorg in natura of een PGB worden verstrekt. Met een PGB koopt een zorgbehoevende zelfstandig de noodzakelijke zorg in. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken. 

Bron: Min VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen