Twaalf panden doorzocht in omvangrijke PGB-fraude zaak

0
258

De directie Opsporing van de Inspectie SZW  heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB) op woensdag 25 juni vier panden in Zuid-Holland en acht panden in Overijssel doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op onder meer administratie en woningen. Het wederrechtelijke voordeel voor de verdachten wordt geschat op enkele miljoenen euro’s. Het onderzoek van de Inspectie SZW staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek richt zich op een overkoepelende zorgonderneming die PGB-gelden declareerde.  Het vermoeden bestaat dat de verkregen PGB-gelden niet of slechts gedeeltelijk werden aangewend voor de zorg aan cliënten.

fraudeDe feitelijke zorg werd door de overkoepelende zorgonderneming uitbesteed aan zorgverlenende relaties. De cliënt ging de zorgovereenkomst aan met de overkoepelende zorgaanbieder. De cliënten zijn vooral mensen met een verslavingsprobleem.
De Inspectie SZW is met dit onderzoek begonnen naar aanleiding van een eerder ingesteld strafrechtelijk onderzoek naar één van de zorgverlenende relaties, en een aangifte.

Speciaal PGB-fraude team
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om PGB- fraude aan te pakken. Het team is operationeel sinds 1 januari 2013 bij de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt  gefinancierd door het ministerie van VWS.  Een PGB is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om indicatie voor zorg. Vervolgens kan dan door het zorgkantoor zorg in natura of een PGB worden verstrekt. Met een PGB koopt een zorgbehoevende zelfstandig de noodzakelijke zorg in. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken. 

Bron: Min VWS