eSOS toilet zal de kwaliteit van leven van mensen tijdens noodsituaties verbeteren

Array

Het emergency Sanitation Operation System (eSOS) toilet concept biedt een duurzame, holistische en betaalbare oplossing tijdens de nasleep van een ramp. De eSOS maakt slim gebruik van ICT om kosten te besparen voor het beheer van de gehele sanitaire keten. Het toilet zal de kwaliteit van leven van mensen tijdens noodsituaties verbeteren – van natuurrampen tot oorlogen – en minimaliseert het gevaar voor de volksgezondheid van de meest kwetsbare leden van de samenleving.

Het eSOS toilet concept is ontwikkeld door UNESCO-IHE Institute for Water Education. Het experimentele prototype van de smart wc werd ontwikkeld in samenwerking met FLEX / De INNOVATIONLAB en SYSTECH en wordt gefinancierd door het Bill en Melinda Gates Foundation project SaniUP – Stimulating local innovation on sanitation for the urban poor in Sub-Saharan Africa and South East Asia.

esos-toilet_0
Slimme functies

De eSOS noodtoiletten zijn goed inzetbaar in rampgebieden vanwege de robuuste bouw en het gebruik van lichtgewicht materialen. De slimme eSOS wc bevat een aantal unieke eigenschappen in het prototype dat nieuw licht zal werpen op hoe de toiletten worden gebruikt. Dit betreft monitoring met waarneming op afstand, een eigen energievoorziening, GSM/GPS-sensor/kaart, bezettingssensoren, urine/feces accumulatie sensor en een SOS knop. Het toilet bevat ook een communicatiesysteem om gegevens te verzamelen door middel van waarneming op afstand en deze over te dragen aan een on- en offsite coördinatiecentrum voor noodsituaties. De verkregen gegevens zullen worden ingezet om de toiletten en ook de behandelingscyclus te verbeteren.

Lokaal getest
De eSOS wc zal vanaf september worden getest in een vluchtelingenkamp in de Filipijnen met steun van de Bill en Melinda Gates Foundation en de Asian Development Bank. De Indonesische UNESCO-IHE promovenda Fiona Zakaria zal daar experimenteel ondezoek gaan uitvoeren in samenwerking met lokale hulporganisaties. De eSOS wc zal in productie worden genomen op basis van deze resultaten.Het werkende prototype en een 1:10 futuristisch schaalmodel is te zien op het Instituut in Delft tot eind augustus.

Bron: UNESCO-IHE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen