Voorstel Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 in Eerste Kamer aangenomen

Array

De Eerste Kamer stemde gisteren in met de nieuwe Wmo 2015. Hiermee is de nieuwe wet een feit. De stemming volgde na een constructief debat met staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Plasterk (BZK). Het doel van de wet is het mogelijk maken voor mensen om langer thuis te kunnen blijven wonen en te participeren met ondersteuning van de gemeente.

De Wmo 2015 treedt 1 januari 2015 in werking. Gemeenten krijgen hiervoor 3,6 miljard euro extra. De totale korting op de Wmo 2015 bedraagt 0,7 miljard euro. Deze wet draagt er ook aan bij dat de langdurige zorg betaalbaar blijft.

van rijn vws 2Van Rijn: ‘Ik ben blij dat we met elkaar deze historische stap hebben kunnen maken. Uit het debat bleek brede steun voor de doelen en uitgangspunten ban de wet, bij voor-en tegenstanders.’

Passende ondersteuning op maat: maatwerkvoorziening
Ouderen en mensen met een beperking krijgen straks via de Wmo 2015 passende ondersteuning (begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp) die ze in staat stelt om thuis te blijven wonen. Gemeente en cliënt gaan gezamenlijk de ondersteuningsbehoefte en oplossingen zorgvuldig bespreken. De eigen mogelijkheden en behoeftes van de cliënt en zijn mantelzorger zijn hierbij het uitgangspunt. Indien de burger het niet zelf of niet binnen de vertrouwde omgeving kan oplossen, moet de gemeente passende ondersteuning bieden.

Communicatie burgers
Het ministerie van VWS start samen met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders na de zomer een landelijke publiekscampagne om alle burgers te informeren over de veranderingen in de langdurige zorg.

Na publicatie van de Wmo 2015 in het staatsblad start het proces van de overdracht van de noodzakelijke cliëntgegevens aan gemeenten. Deze gegevens worden beschikbaar gesteld zodat gemeenten de cliënt persoonlijk kunnen benaderen over de ondersteuningsbehoefte.

Ondersteuning van wethouders
De staatssecretaris houdt de komende maanden nauw contact met de wethouders. Er worden wethoudersbijeenkomsten georganiseerd door het hele land. Tijdens deze bijeenkomsten spreekt Van Rijn de wethouders over de voortgang van de transitie. Op deze manier houdt de staatssecretaris vinger aan de pols en kan hij tijdig handelen waar nodig. Daarnaast wisselen wethouders kennis en ervaringen met elkaar uit.

Van Rijn: ‘Ik vind het heel belangrijk dat ik de komende maanden de transitie samen met wethouders blijf doen, want hervormen doe je samen. Ik hou niet één vinger aan de pols, maar tien. Met deze nieuwe Wmo kunnen gemeenten ondersteuning bieden die aansluit bij de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis.’

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen