NVZ: Ova-2014 op lager niveau vastgesteld. Traag optreden VWS

Array

Op 30 juni is de ova-2014 door VWS vastgesteld op 1,94%. Dat is 0,41% minder dan de eerder door ons in maart gemelde 2,35%.
De verlaging is het gevolg van een verlaging van het onderdeel mutatie sociale lasten/pensioenen. In september 2013 besloot het Kabinet tot een verlaging van de afdracht arbeidsongeschiktheid werkgevers. Deze lastenverlaging van 0,41% kon niet (meer) worden meegenomen in de ova-2013 die immers al in voorjaar 2013 was vastgesteld. Daarom verlaagt VWS de ova-2014 nu alsnog met hetzelfde percentage.

calculator rekenen managementWerkgevers hebben bezwaar gemaakt tegen de timing van de verlaging. VWS had immers al vanaf september 2013 met werkgevers het overleg kunnen starten over de verlaging van de ova. Dat is niet gebeurd en de ova-2014 van 2,35% is in maart jongstleden door de NVZ met het ministerie van VWS uitgewisseld en ambtelijk akkoord bevonden door het ministerie. Gevolg hiervan is dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars dat percentage gebruiken als uitgangspunt voor hun financiële planning en onderhandelingen.

VWS is pas recentelijk het gesprek met de werkgevers aangegaan over de verlaging van de ova.  Gelet op met name het feit dat 2014 al halverwege is, stelden werkgevers daarop voor om de aanpassing niet in 2014 maar in 2015 door te voeren. De NVZ concludeert nu dat VWS zijn trage reactie  afwentelt op de sector met het besluit de verlaging toch vanaf 2014 plaats te laten vinden. Deze gang van zaken is storend voor de ova-vaststelling als zodanig en is nadelig voor de relatie en verplichtingen van ziekenhuizen met onder meer zorgverzekeraars en anderen.

Raming ova-2015
De zogeheten Juniraming van het Centraal Planbureau (CPB) verlaagt haar cijfer voor de contractloonstijging in de marktsector  voor 2015 van 2,00% (zoals in maart gemeld) naar 1,75%. Dat betekent dat de raming van de totale ova-2015 van 1,30% daalt naar 1,05%.

Andere prijsindexcijfers
De ramingen prijsindexcijfers voor materiële kosten en voor kapitaal voor 2014 en 2015 blijven vooralsnog ongewijzigd, in elk geval tot het verschijnen van de ramingen van de Macro Economische Verkenningen (MEV) van het CPB  in september aanstaande.

Raming 2014Raming 2015
Prijsindexcijfer materiële kosten1,04%1,51%
Prijsindexcijfer kapitaal1,71%2,04%

Het definitieve gewogen prijsindexcijfer 2014 wordt vanwege de verlaging van de ova-2014  bijgesteld van 1,89% naar 1,65%. De raming voor  het gewogen prijsindexcijfer 2015 gaat van 1,44% naar 1,29%

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen