Erkenning voor slachtoffers van seksueel geweld in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen

Array

seksueel-geweld-160x200Slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen kunnen sinds september bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming in de geleden schade. Het Schadefonds heeft in november de eerste beslissingen genomen op de aanvragen. De tegemoetkoming maakt onderdeel uit van een hulppakket dat de overheid en Jeugdzorg Nederland aanbieden aan slachtoffers of hun nabestaanden.

Tijdelijke regeling
Er zijn twee regelingen voor de tegemoetkoming in de geleden schade. De Tijdelijke regeling vraagt minder bewijslast en keert uit met all-in bedragen. Bij het Statuut is de bewijslast zwaarder, is er sprake van hoor en wederhoor en zijn de uitkeringen hoger.

Sinds september heeft het Schadefonds voor de Tijdelijke regeling 180 aanvragen ontvangen.
Inmiddels zijn er 27 beslissingen genomen, waarvan 23 toekenningen. De overige aanvragen zijn nog in behandeling. De meerderheid van de aanvragers blijkt positief verrast door de hoogte van de uitkering. De uitgekeerde bedragen variëren van 2.500 tot 22.500 euro. De erkenning die ze uiteindelijk hebben gekregen, is echter het belangrijkst voor hen. Vier aanvragen zijn afgewezen omdat het seksueel misbruik niet heeft plaatsgevonden in een jeugdzorginstelling of pleeggezin.

Statuut
Voor het Statuut heeft het Schadefonds 49 aanvragen ontvangen. In deze procedure stuurt het Schadefonds de stukken van aanvrager aan de verantwoordelijke instelling. Er zijn inmiddels acht aanvragen doorgestuurd. Het wachten is op een reactie van de instelling. Als de instelling heeft gereageerd, dan wordt de reactie aan de aanvrager gestuurd.  Daarna kan het Schadefonds de hoorzittingen plannen. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste hoorzittingen plaatsvinden omdat de instellingen acht weken de tijd krijgen om te reageren. Ook kunnen ze een keer uitstel met acht weken vragen. De overige aanvragen zijn nog in de onderzoeksfase bij het Schadefonds.

Aanvraag
De financiele regelingen zijn bedoeld voor slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen in de periode van 1 januari 1945 tot en met 31 december 2012, die ten tijde van het misbruik minderjarig waren. Het slachtoffer kan zelf kiezen welke regeling hij wil aanspreken. Slachtoffers kunnen hun aanvraag indienen tot en met 31 december 2015.
Meer informatie over de regelingen en het indienen van een aanvraag is te vinden op www.schadefonds.nl. Slachtoffers kunnen ook terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik, die hen in contact kan brengen met een medewerker van Slachtofferhulp Nederland. Zij ondersteunen bij het maken van een keuze voor welke regeling een aanvraag wordt ingediend en bij het invullen van het aanvraagformulier. Slachtofferhulp Nederland kan slachtoffers ook doorgeleiden naar passende hulp zoals contact met lotgenoten en specialistische hulp. De Hulplijn is te bereiken via
0900 9999 001 (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur, lokaal tarief), www.hulplijnseksueelmisbruik.nl.

Bron: Schadefonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen