De Hartstichting en zorgprofessionals pleiten bij Europarlementariërs voor neutrale tabaksverpakking

Array

Vandaag hebben de Hartstichting en 2005 zorgprofessionals* de net geïnstalleerde Nederlandse Europarlementariërs opgeroepen om zich hard te maken voor ‘plain packaging’, oftewel neutrale verpakking van tabakswaar. Het doel is om plain packaging** met grote gezondheidswaarschuwingen in tekst en beeld in alle landen van de Europese Unie te introduceren en in het bijzonder in Nederland. Roken is een van de belangrijkste vermijdbare risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. In de Europese Unie sterven jaarlijks duizenden mensen aan hart- en vaatziekten veroorzaakt door roken, in Nederland zijn dit er jaarlijks ongeveer 3000.

Sigaret-Een roker in Nederland rookte in 2013 ongeveer 13 sigaretten per dag. Bij het pakken van een sigaret werkt het zichtbare sigarettenpakje als een mini reclamezuil. Met plain packaging willen de zorgprofessionals, de Hartstichting en European Heart Network (EHN) deze vorm van reclame tegen gaan. Plain packaging is een effectieve maatregel om de aantrekkingskracht van sigaretten te verminderen, rokers makkelijker te laten stoppen en minder jongeren te laten beginnen met roken.

Nieuwe (Europese) Tabaksrichtlijn
Op 26 februari is de nieuwe Tabaksrichtlijn (Tobacco Products Directive, TPD) door het Europees Parlement aangenomen. De richtlijn stelt verdergaande eisen aan de productie en verkoop van tabak. Na de formele bekrachtiging door de Raad van Ministers is de nieuwe Richtlijn sinds 19 mei 2014 officieel van kracht. Lidstaten hebben twee jaar de tijd om de bepalingen uit de nieuwe Tabaksrichtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Plain packaging is niet opgenomen in de TPD, maar de richtlijn biedt lidstaten de mogelijkheid om deze maatregel zelf in te voeren.

Buitenland
Plain packaging is in Australië ingevoerd in december 2012 en de eerste onderzoeken laten een positief effect zien. Dit blijkt uit het fors toegenomen aantal mensen dat contact zocht met de ‘Quitline’ – de ‘stoppen met roken hulplijn’ – sinds het moment van invoering van plain packaging. In februari dit jaar is in Nieuw Zeeland een wetsvoorstel ingediend voor het invoeren van de maatregel. Ondanks dat plain packaging niet is opgenomen in de nieuwe tabaksrichtlijn is het een zeer relevant onderwerp in Europa. In Ierland is in juni een wetsontwerp ingediend over neutrale tabaksverpakking.  Daarnaast kunnen we binnenkort ook in Engeland en Frankrijk een voorstel hierover verwachten.

De Hartstichting is partner in de Alliantie Nederland Rookvrij!; een actief netwerk waarin partijen zich gezamenlijk hard maken voor een rookvrij Nederland waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik.

* zorgprofessionals en onderzoekers op het gebied van hart- en vaatziekten en andere professionals die te maken hebben met de schadelijke gevolgen van tabak.

** Bij Plain packaging – in het Nederlands ‘standaard pakjes’ – is er sprake van pakjes sigaretten of tabak zonder merksymbolen, kleuren en logo’s, waarbij het merk in een standaard lettertype op een vaste plek op de verpakking staat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen