Elke dag lopen bij artrose

Array

knieartroseUit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dagelijks lopen helpt om problemen die ontstaan door knieartrose te voorkomen. Volgens de onderzoekers is het zo: hoe meer je loopt hoe minder kans je hebt op het ontwikkelen van beperkingen. Het liefst ongeveer 6000 stappen per dag.

Het is al langer bewezen  dat bewegen bij artrose goed is. Dan gaat het meestal over regelmatig oefenen of sporten. Maar of de dagelijkse wandeling met de hond hetzelfde effect heeft, was onbekend. Wetenschappers van de Boston University in de Verenigde Staten onderzochten daarom de relatie tussen het gewone, dagelijkse bewegen en het ontstaan van beperkingen door knieartrose.

6000 stappen
De studie maakte gebruik van de gegevens van een grote groep mensen met beginnende knieartrose. De Amerikanen vergeleken het gemiddelde aantal stappen per dag met de lichamelijke problemen die de deelnemers twee jaar later hadden ontwikkeld. Er bleek een verband tussen elke 1000 stappen meer en de afname van het ontstaan van beperkingen.

Uiteindelijk berekenden de onderzoekers het aantal stappen dat meeste effect heeft. Bij 6000 stappen per dag is de kans op het ontwikkelen van lichamelijke problemen het kleinst. Ze geven daarbij aan dat deze hoeveelheid nog getest moet worden in verder onderzoek. Hun advies: begin met ongeveer 3000 stappen per dag en vergroot je wandeling geleidelijk.

Artrose
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals knieen, nek, onderrug, heupen, duim, vingers en grote teen. De aandoening komt vaak voor, ongeveer een miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Het Reumafonds geeft informatie over artrose en stimuleert wetenschappelijk onderzoek.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen