Eerste nierpatiënt Meander Medisch Centrum dialyseert zelfstandig thuis

Array

Voor een geselecteerde groep nierpatiënten is het nu mogelijk om de dialyse veilig en zelfstandig thuis uit te voeren. Hierbij werkt een team van nefrologen (nierspecialisten) en thuisdialy-severpleegkundigen van Meander Medisch Centrum intensief samen bij het trainen en begeleiden van de patiënt.

Dialyseren heeft ingrijpende gevolgen voor het leven van de patiënt en zijn omgeving, omdat deze ge-middeld drie keer per week naar het ziekenhuis moet om het bloed te spoelen (dialyseren). Thuisdialyse vergroot de bewegingsvrijheid.

dialyse-200x200Deze nierpatiënten kunnen in overleg met hun arts bepalen wanneer, hoe vaak en hoe lang ze dialyseren. Ze hoeven niet meer op vaste tijden, meerdere malen per week naar het ziekenhuis. Patiënt en partner worden begeleid door het thuisdialyseteam, dat onder andere de bloed-uitslagen in de gaten houdt en bijstuurt waar dat nodig is.

Samen een goed team

Nierpatiënt dhr. Den Otter zegt: ‘’Na tweeëneenhalve maand trainen is het dan zover. Ik ben thuis aan het dialyseren! Ik ben tevreden hoe de training is verlopen en blij dat ik nu thuis kan dialyseren met hulp van mijn vrouw. Samen zijn we een goed team.’’

Niet iedere patiënt komt voor thuisdialyse in aanmerking. Selectie gebeurt volgens het concept van de organisatie Gezonde Nieren. Deze organisatie beoogt de juiste zorg op de juiste plaats te leveren voor mensen met chronische nierschade en faciliteert dus ook vormen van thuisdialyse. Geselecteerde patiën-ten volgen een intensieve training van drie maanden in Meander Medisch Centrum. Indien een patiënt geen partner of andere persoon in zijn omgeving heeft om te ondersteunen, dan kan de thuisdialyse be-geleid worden door een verpleegkundige van het thuisteam.

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen