Cijfers tonen dat het nog te vroeg is voor optimisme

Array

Reactie LAD op Miljoenennota 2015
Artsen-werknemersorganisatie LAD vindt dat de kabinetsplannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd nog amper zicht geven op daadwerkelijke verbetering. Ook al zijn er nu voorzichtige tekenen dat het dal is gepasseerd. Maar de gegevens bieden onvoldoende houvast om voor komend jaar te kunnen spreken van echte ommekeer in een jarenlange negatieve ontwikkeling. Zorginhoudelijk blijft de LAD alert op de effecten van de voornemens en maatregelen van de overheid.

unnamed

miljoenennotaDe voorziene economische groei is, na jaren van krimp en recessie, nog broos. De voor 2015 verwachte koopkrachtverbetering is per saldo ´tientjeswerk.´ Voor gepensioneerden en alleenverdieners is er geen enkele verbetering – dus ‘onder de streep’ een negatieve uitkomst.
De duurdere zorgpolis (met minder keuze-vrijheid), verhoging van het eigen risico en stijgende kosten voor energie en brandstoffen, ‘eten’ dit gelijk weg. Beperking van de premie-aftrek voor pensioenopbouw bij inkomens boven 100.000 euro betekent eveneens lastenverzwaring.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid wordt voortaan via het UWV afgehandeld; ontslag op persoonlijke gronden door de kantonrechter. Daarbij krijgt iedereen, ongeacht de ontslagroute, recht op een transitievergoeding.

Alles bijeen zal werkelijke koopkracht-verbetering dus niet van het kabinet maar uit cao-overleg moeten komen, aldus de LAD. Dit betekent ook voor 2015 in het arbeidsvoorwaardenbeleid een extra inzet.

Uitgaven en werkgelegenheid gezondheidszorg
Nadat vanaf 2013 de groei van de zorguitgaven al afvlakte, is de prognose voor 2015 dat deze met ca. vijf miljard euro zal dalen. Dit op zich goede nieuws mag echter niet betekenen dat de toegankelijkheid en beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardige zorgverlening verder onder druk komt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de jeugd- en thuiszorg.
Bij een verwachte afnemende werkloosheid neemt deze in de zorgsector juist toe; dit betreft ook artsen. De LAD vindt deze ontwikkeling verontrustend.
De nieuwe subsidieregeling van VWS voor vrijgevestigd medisch specialisten die willen overstappen naar het dienstverband vindt de LAD een goede beslissing.

Decentralisatie van zorg
De decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten betekent overheveling van een deel van de jeugd- en gehandicaptenzorg en ouderengeneeskunde naar de gemeenten. Zij zullen deze zorg goedkoper moeten leveren want tegelijkertijd wordt een forse bezuiniging opgelegd.
De LAD heeft vooral zorgen of het inderdaad effectiever kan mét behoud van kwaliteit en of bureaucratie daadwerkelijk zal afnemen. De continuïteit van zorg loopt hierdoor gevaar en er kunnen regionale verschillen ontstaan in de inrichting van de zorg. Voor artsen is van belang dat de verschillende systemen waarbinnen de zorg is georganiseerd op elkaar aansluiten zodat ook gemeente-overstijgende samenwerking mogelijk blijft.

Op de in de troonrede genoemde “Besparingen met behoud van kwaliteit” en “Goede zorg is een onmisbare basisvoorziening” zal artsen-werknemersorganisatie LAD scherp blijven toezien.

De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) is in 1948 opgericht en uitgegroeid tot de grootste werknemersorganisatie voor artsen. Met ruim 16.000 leden is de LAD een sterke behartiger van de sociaaleconomische belangen van (a.s.) artsen in dienstverband.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen