Huisarts of specialist, hoe moet oncologische nazorg in Amsterdam worden vormgegeven?

Array

Specialisten en huisartsen discussiëren tijdens werkconferentie Oncologisch Centrum Amsterdam
Hoe optimaliseer je de nazorg van kankerpatiënten? Een actuele vraag sinds het verschijnen van het NHG-standpunt ‘Oncologische zorg in de huisartsenpraktijk’ dit voorjaar en de landelijke discussie die hierop volgde. Het grootste oncologisch samenwerkingsverband in de hoofdstad, het Oncologisch Centrum Amsterdam, gaat samen met de Amsterdamse huisartsen op 2 oktober de discussie aan. Tijdens een werkconferentie willen zij een eerste stap zetten om de oncologische nazorg in de hoofdstad vorm te geven. Samenwerken is hierbij het sleutelwoord, maar hoe?

oncocentr020‘De huisarts heeft niet genoeg expertise voor de nazorg van kankerpatiënten’ of  ‘In het ziekenhuis kijkt men eendimensionaal terwijl de huisarts de hele patiënt ziet.’ Een kleine greep uit de stellingen waarover zal worden gediscussieerd door specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en vertegenwoordigers van patiënten- en beroepsorganisaties. Een andere verdeling van nazorg tussen specialist en huisarts kan kostenbesparingen opleveren en ervoor zorgen dat patiënten de beste zorg op het juiste moment krijgen. Nadelen zijn er ook, zoals een gevreesde hogere werkdruk voor huisartsen en de twijfel van patiënten of de huisarts wel voldoende gespecialiseerd is.

Werkdruk en capaciteitsproblemen
Internist- hematoloog Wim Terpstra van het Oncologisch Centrum Amsterdam: ‘Patiënten denken soms ten onrechte dat het beter is om bij een specialist op controle te komen. Maar in veel gevallen kan de huisarts het prima doen. Dit voorkomt bovendien capaciteitsproblemen in het ziekenhuis, waardoor er geen plek is voor nieuwe patiënten. ’ Bijkomend voordeel is volgens Terpstra dat de huisarts de patiënt vaak goed kent.

Een voordeel dat wordt onderschreven door huisarts Marieke de Meij, mede-auteur van het NHG-standpunt én spreker op de conferentie. De Meij is dan ook voorstander van een actievere rol voor huisartsen. ‘Wij zien de patiënt vaker, ook voor andere aandoeningen. Tijdens zo’n consult kunnen we relatief makkelijk vragen naar eventuele problemen na kanker. Heeft de patiënt moeite met re-integreren? Last van vermoeidheid door de bestraling? Ik verwacht niet dat dit leidt tot extreem hogere werkdruk,  omdat je het kunt integreren in bestaande consulten.’

Werkgroep
Internist – hematoloog Terpstra benadrukt de noodzaak om te discussiëren over de samenwerking. Tijdens de werkconferentie én erna,  in een speciale werkgroep die de samenwerking tussen huisartsen en specialisten in Amsterdam verder moet vormgeven. De Meij zal één van de leden van de nieuwe werkgroep zijn. De Meij: ‘Alle hulpverleners in Amsterdam zullen moeten samenwerken om kankerpatiënten ook na hun genezing op structurele wijze meer aandacht te geven dan nu het geval is. Wij hebben deze patiënten nu onvoldoende in het vizier. Als specialist en huisarts beter van elkaar weten wie wat doet, krijgt de patiënt de beste zorg, op het juiste moment, op de juiste plaats.’

Bron: Oncologisch Centrum Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen