Unieke beweeg-app: “Bewegen met Bechterew Sint Maartenskliniek”

0
1015

Patiënten met de ziekte van Bechterew, die onder behandeling zijn bij de Sint Maartenskliniek, kunnen vanaf 1 oktober gebruik maken van de unieke beweeg-app ‘Bewegen met Bechterew Sint Maartenskliniek’. Deze app is een aanvullend onderdeel van de behandeling in het gespecialiseerde ziekenhuis voor houding en beweging. Het stelt patiënten in staat om waar en wanneer zij dat zelf willen, de juiste oefeningen te doen om hun klachten te verminderen. Het oorspronkelijke idee voor deze app kwam van een patiënt van de Sint Maartenskliniek. Het idee werd vervolgens doorontwikkeld door de kliniek en dankzij een samenwerking met een farmaceut kon de app worden gerealiseerd.


De ziekte van Bechterew is een chronische ontsteking van de gewrichten van het bekken en wervelkolom, die gepaard gaat met een geleidelijke verstijving van het ontstoken gewricht. Hierbij wordt het gewrichtskapsel en kraakbeen vervangen door bot. Het aangedane gewricht verstijft dan helemaal. De patiënt merkt dit doordat hij/zij steeds stijver wordt in de rug en/of de nek. De ziekte kan ook gepaard gaan met ontstekingen in andere gewrichten. Er zijn in Nederland ruim 12.000 patiënten met de ziekte van Bechterew.

Dagelijkse oefeningen
Bij de behandeling van deze ernstige reumaziekte is fysiotherapie een belangrijk onderdeel. Willemijn Noort, medisch hoofd Reumatologie van de Sint Maartenskliniek in Woerden: “Voor Bechterew-patiënten is het belangrijk om dagelijks oefeningen te doen die de wervelkolom soepel houden en de spierkracht en conditie te verbeteren. Met deze app kunnen patiënten zelf hun oefeningen eenvoudig en op de juiste manier kunnen uitvoeren, naast de fysiotherapie die zij in de kliniek krijgen.”

Idee
Het idee voor de ontwikkeling van de app kwam vanuit de echtgenoot van Willemijn Noort, die zelf de ziekte van Bechterew heeft. Noort: “Toen we op zoek gingen naar een app om te helpen bij de oefeningen, ontdekten we van alles maar niet het juiste hulpmiddel. Er zijn bijvoorbeeld allerlei apps met rugoefeningen, maar die zijn niet Nederlandstalig en ze zijn ook niet specifiek voor de ziekte van Bechterew ontwikkeld. Een goede multimediale app is ideaal, omdat je het overal kunt gebruiken en het biedt ook de mogelijkheid om de oefeningen heel precies te volgen en herhalen. Met dit idee ben ik verder gaan praten met collega’s en zo zijn we een project gestart dat leidde tot deze app.”

Gebruik
Voordat een patiënt de beweegapp kan gebruiken, is er een uitgebreid overleg met de fysiotherapeut. Daarbij wordt gekeken welke oefeningen geschikt zijn en hoe vaak men die kan herhalen. In de app worden de oefeningen getoond aan de hand van filmpjes, waarin een model de oefeningen stapsgewijs voordoet. Zo kunnen patiënten zien hoe de oefeningen precies moeten worden uitgevoerd, waarbij ze worden geholpen door een voice-over. Men kan de oefeningen ook vastleggen en daarmee afwisseling aanbrengen in het eigen oefenschema. Willemijn Noort: “De app is duidelijk en ziet er mooi uit. De eerste tests onder patiënten waren erg bemoedigend. Ik ben benieuwd hoe het zal aanslaan bij al onze patiënten. We verwachten dat de app een nuttig hulpmiddel zal zijn die de huidige fysiotherapeutische behandeling kan verbeteren en toegankelijker te maken voor patiënten.”

Speciaal voor patiënten die onder behandeling zijn bij de Sint Maartenskliniek is de app beschikbaar in zowel de App Store (iPhone) als de Play Store (Android), onder de naam ‘Bewegen met Bechterew Sint Maartenskliniek’, te herkennen aan het groene icoontje. Voor Bechterew-patiënten die elders onder behandeling zijn is de app beschikbaar onder de naam ‘Bewegen met Bechterew Pfizer’, te herkennen aan het blauwe icoontje.

Bron: Sint Maartenskliniek