Twaalf transplantatiepatiënten UMCG doen mee aan Expeditie Kilimanjaro (@expkilimanjaro) 2014

Array

12 transplantatiepatiënten UMCG doen meer aan @expkilimanjaro 2014 #expkilimanjaro
Tijdens de Donorweek houdt een groep getransplanteerden van het Groningen Transplantatiecentrum UMCG een expeditie naar de top van de Kilimanjaro (5895meter). De groep bestaat uit 12 deelnemers, die allemaal in het UMCG een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Doel van de tocht is om te laten zien dat er na een transplantatie heel veel mogelijk is. De toppoging vindt plaats tijdens de Donorweek, om daarmee te stimuleren dat meer mensen zich laten registreren als orgaandonor.  De organisatie van de tocht is in handen van het UMC Groningen Transplantatiecentrum. Bergklimmer René de Bos, de eerste Nederlander die op de top van de Mount Everest stond, is als expeditieleider eveneens betrokken bij deze tocht.

kili logo jassenHet is een gemengde groep deelnemers waarvan er twee een nieuwe long hebben gekregen, twee een nieuw hart, vier een nieuwe lever, twee nieuwe nieren, één een dunne darm en één een stamceltransplantatie heeft ondergaan. De deelnemers zijn zowel in de voorbereiding als tijdens de tocht begeleid door een medisch team van het UMCG, alle vijf verbonden aan het Groningen Transplantatiecentrum. De focus in het transplantatiecentrum ligt op een gezonde leefstijl na een transplantatie. Deze expeditie is de ultieme manier om te laten zien dat patiënten na een transplantatie met een gezonde leefstijl weer tot topprestaties in staat zijn.

Op een selectiedag in april zijn na verschillende fitheidtesten, per transplantatieprogramma de fitste deelnemers gekozen om mee te gaan met deze expeditie. In totaal gaan 29 personen mee met de expeditie; sommige getransplanteerden of begeleiders nemen partner of familieleden mee op de tocht. Na de selectiedag zijn meerdere groepstrainingen geweest. Tijdens iedere bijeenkomst werd een aspect (bijvoorbeeld inspanning of hoogte) van de expeditie met de deelnemers doorgenomen.

Het begeleidingsteam bestaat behalve uit artsen en verpleegkundigen ook uit een bewegingswetenschapper en fysiotherapeut. Iedere dag vinden metingen plaats naar de fitheid en gezondheid van de deelnemers en hun reactie op hoogte. Deze metingen worden onderdeel van nader onderzoek naar de belastbaarheid van getransplanteerden.

De beklimming van de top van de Kilimanjaro staat gepland op dinsdag 14 oktober. De groep vertrekt op maandag 6 oktober naar Tanzania en keert 18 oktober weer terug naar Nederland.

Tijdens de tocht zijn de dagelijkse vorderingen van de deelnemers te volgen via twee kanalen:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen