Nobelprijs Geneeskunde voor John O’Keefe en May-Britt en Edvard Moser

Array

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaanse Brit John O’Keefe en het Noorse echtpaar May-Britt Moser en Edvard Moser (Noorwegen). Dat heeft de secretaris van het Nobelcomité voor de Fysiologie Göran K. Hansson bekendgemaakt in Stockholm. Ze ontvangen de prijs voor hun ontdekking van cellen die een positioneringssysteem in de hersenen vormen.

John O Keefe, May-Britt Moser en Edvard Moser losten een probleem op dat filosofen en wetenschappers eeuwenlang heeft beziggehouden: hoe creëert het brein een kaart van de ruimte rondom ons en hoe oriënteren we ons in een complexe omgeving?

MayBritt en Edvard Moser CC NTNU

May-Britt en Edvard Moser. Creative Commons – NTNU

De ene helft van de Nobelprijs, die 870.000 euro waard is, gaat naar O’Keefe (geboren in 1939), de andere helft wordt gedeeld door het koppel May-Britt (1963) en Edvard Moser (1962).

Het positioneringssysteem in de hersenen kan vergeleken worden met een “interne GPS”, die ervoor zorgt dat we ons kunnen oriënteren in de ruimte en de weg kunnen vinden tussen verschillende locaties, aldus het Karolinska Instituut, dat jaarlijks de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde uitreikt. “De ontdekkingen van John O’Keefe, May-Britt Moser en Edvard Moser hebben een probleem opgelost dat filosofen en wetenschappers eeuwenlang heeft beziggehouden: hoe creëert het brein een kaart van de ruimte rondom ons en hoe kunnen we ons een weg banen in een complexe omgeving?”

John O’Keefe ontdekte de eerste component van deze GPS in 1971. Het duurde nog tot 2005 tot May-Britt en Edvard Moser een andere sleutelcomponent van dit systeem ontdekten, met name de zenuwcellen die een coördinatiesysteem ontwikkelen om posities te bepalen.

De Nobelprijs voor de Fysiologie wordt al uitgereikt sinds 1901. Sindsdien ontvingen 172 wetenschappers de onderscheiding.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen