Poortwachterklier sleutel tot behoud okselklier borstkankerpatiënt

Array

Voorspellen kans op uitzaaiingen borstkanker steeds beter mogelijk
Eén op de acht vrouwen in de Westerse wereld krijgt vroeg of laat te maken met borstkanker. Promotieonderzoek van chirurg Gert Kuijt van Máxima Medisch Centrum (MMC) aan de Universiteit Maastricht toont de sleutelrol aan van de poortwachterklier bij de behandeling van borstkanker. Daardoor wordt het voorspellen van de kans op uitzaaiingen van borstkanker steeds beter mogelijk.

borstkankerUit eerdere publicaties blijkt al dat het niet altijd nodig is om de okselklieren bij borstkanker te verwijderen. De poortwachterklier vormt de doorvoer van de borst naar de andere lymfeklieren in de oksel. Als de poortwachterklier geen uitzaaiingen bevat, lijkt het niet nodig om alle lymfeklieren te verwijderen. Het onderzoek van Kuijt toont aan dat de zogenaamde poortwachterprocedure grote gezondheidswinst oplevert en leed bespaart door behoud van de okselklieren.

Uit zijn onderzoek werd duidelijk dat uitzaaiingen zich meestal beperken tot de poortwachterklier. Wellicht dat lymfeklierverwijdering nog minder vaak nodig is, zelfs bij een positieve poortwachterklier. De uitdaging van het laatste deel van het onderzoek van Kuijt was de kans op verdere uitzaaiing bij een positieve poortwachterklier beter te kunnen voorspellen.

Voorspellen
Er zijn al meer prognostische modellen gemaakt om de kans op uitzaaiing beter kunnen voorspellen. In de ideale situatie zou precies duidelijk zijn wanneer wel te opereren en wanneer niet. Met dat vervolgonderzoek gaat Ingrid van de Hoven zich in MMC mee bezighouden, samen met experts uit Rotterdam. Kuijt heeft een duidelijk doel voor de voortgang van het onderzoek: het moet voorspellende systemen opleveren om artsen te ondersteunen bij het nemen van beslissingen in de behandeling van patiënten. Liefst met eigen data.

Wonderdokter
Traumachirurg Gert Kuijt wordt ook wel de wonderdokter genoemd. Hij redde al tientallen levens, waaronder op een bijzondere manier dat van een 12-jarige jongen in Afghanistan. “Ik kneep met mijn blote hand in zijn hart om de pompfunctie over te nemen, zodat mijn collega’s de operatie konden voltooien.” Voor Kuijt is de patiënt de hoofdpersoon, niet de dokter. Zijn doel is dan ook pragmatisch: iemand levend het ziekenhuis zien verlaten.

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen