ITG-infectiologe Erika Vlieghe aangeduid als Belgisch ebola-coördinator

Array

Dr. Erika Vlieghe werd vandaag door minister van Volksgezondheid Maggie De Block aangeduid als nationaal coördinator ebola. Dr. Erika Vlieghe werkt als senior klinisch staflid en onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG). Vlieghe is ook hoofd Tropische Ziekten in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA), een afdeling die gezamenlijk met het ITG wordt gerund.

Als nationaal ebola-coördinator zal dr. Vlieghe vanaf nu de minister van Volksgezondheid adviseren. Daarnaast zal zij ook het ebola-coördinatieteam medisch en wetenschappelijk bijstaan en aansturen. Zij staat in voor de globale aanpak en zal een correcte informatiestroom naar professionals en publiek coördineren.

Het ITG is opgetogen dat één van haar experten de functie als nationaal ebola-coördinator zal opnemen. Als referentiecentrum voor tropische en infectieuze ziekten bevestigt het instituut dat nationale coördinatie van doorslaggevend belang is om een efficiënte respons door de verschillende actoren te garanderen.

Zelf zal het instituut vanaf volgende week ebola-diagnostiek uitvoeren in haar eigen laboratoria. De stalen moeten dan niet meer naar het buitenland verzonden worden.

Dr. Erika Vlieghe is arts-internist en infectioloog, opgeleid en gepromoveerd aan de KULeuven en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), met een ruime ervaring in België zowel als in de tropen.

Ze werkt als senior klinisch staflid en onderzoeker aan het ITG. Dr. Erika Vlieghe is tegelijk diensthoofd van de afdeling Tropische Ziekten en consulent infectiologie in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA), dat nauw samenwerkt met het ITG.

Ze behandelt er patiënten met aids, malaria, tuberculose en andere tropenziekten en adviseert andere ziekenhuisdiensten over patiënten met (ziekenhuis)infecties.

Dr. Vlieghe doceert tropische geneeskunde en infectieziekten aan het ITG en Universiteit Antwerpen.

De voorbije jaren verrichte ze onder meer baanbrekend onderzoek over antibioticaresistentie in Zuid-Oost Azië. Sinds het opduiken van de ebola-epidemie in West-Afrika was ze zeer nauw betrokken bij het uitwerken en toepassen van de voorzorgsmaatregelen in België, op het UZA en aan het ITG.

Het ITG is niet alleen actief in België maar ondersteunt ook de strijd tegen ebola in West-Afrika door experts te zenden en onderzoek op te zetten naar behandelingen die op korte termijn kunnen ingezet worden.

 

Recente artikelen