Nieuwe voedingsmiddelen: innovatie of risico voor de gezondheid?
ArrayDe milieucommissie besprak vorige week een ontwerpverslag over nieuwe voedingsmiddelen. Het doel van de voorgestelde verordening is om nieuwe voedingsmiddelen te definiëren en de vergunningsprocedure te stroomlijnen. In 2008 deed de Commissie al een voorstel om de bestaande verordening aan te passen maar er werd toen geen overeenstemming bereikt omdat dat voorstel ook het voedsel afkomstig van gekloonde dieren omvatte. Het nieuwe voorstel sluit voedsel van gekloonde dieren uit.
Hebt u ooit zoetstof gewonnen uit de bladeren van de steviaplant voor uw thee gebruikt? Houdt u van je Nieuw-Zeelandse spinazie, nonisap of chia? Deze nieuwe producten heten nieuwe voedingsmiddelen omdat ze worden gewonnen uit een plant die tot voor kort niet gebruikt werd als voedsel in de EU. Om ervoor te zorgen dat ze geen risico voor onze gezondheid met zich meebrengen, moeten ze een vergunning krijgen.
Echter, als gevolg van de globalisering en de technologische ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen die met nieuwe methoden worden geproduceerd, moet de EU-wetgeving worden aangepast om ‘nieuwe voedingsmiddelen’ beter te definiëren, intellectueel eigendom te beschermen en het goedkeuringsproces te stroomlijnen en tezelfdertijd de consumentenbescherming in het oog te houden.
De regeling moet ook gelden voor nanomateriaal, bedoeld voor gebruik in voeding.
Bron: EP