Nieuwe voedingsmiddelen: innovatie of risico voor de gezondheid?

Array

De milieucommissie besprak vorige week een ontwerpverslag over nieuwe voedingsmiddelen. Het doel van de voorgestelde verordening is om nieuwe voedingsmiddelen te definiëren en de vergunningsprocedure te stroomlijnen. In 2008 deed de Commissie al een voorstel om de bestaande verordening aan te passen maar er werd toen geen overeenstemming bereikt omdat dat voorstel ook het voedsel afkomstig van gekloonde dieren omvatte. Het nieuwe voorstel sluit voedsel van gekloonde dieren uit.
Hebt u ooit zoetstof gewonnen uit de bladeren van de steviaplant voor uw thee gebruikt? Houdt u van je Nieuw-Zeelandse spinazie, nonisap of chia? Deze nieuwe producten heten nieuwe voedingsmiddelen omdat ze worden gewonnen uit een plant die tot voor kort niet gebruikt werd als voedsel in de EU. Om ervoor te zorgen dat ze geen risico voor onze gezondheid met zich meebrengen, moeten ze een vergunning krijgen.
steviaEchter, als gevolg van de globalisering en de technologische ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen die met nieuwe methoden worden geproduceerd, moet de EU-wetgeving worden aangepast om ‘nieuwe voedingsmiddelen’ beter te definiëren, intellectueel eigendom te beschermen en het goedkeuringsproces te stroomlijnen en tezelfdertijd de consumentenbescherming in het oog te houden.
De regeling moet ook gelden voor nanomateriaal, bedoeld voor gebruik in voeding.

Bron: EP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen