Off label-voorschrijven moet bewust gebeuren

Array

Het is zorgwekkend als zowel artsen als patiënten zich niet realiseren dat een voorgeschreven geneesmiddel off label wordt gebruikt. Een dergelijk gebruik moet in alle gevallen bewust gebeuren.

Dat zegt Nefarma in een reactie op een artikel in NRC Handelsblad van afgelopen weekeinde en een radioreportage van KRO-NCRV gisteravond, waarbij de onderzoeksjournalisten concluderen dat in de helft van de gevallen geneesmiddelen off label worden voorgeschreven, waarbij ook nog eens veel artsen zich niet realiseren dat ze het doen. Patiënten zijn er niet van op de hoogte.

recept papierOff label wil zeggen dat een geneesmiddel wordt gebruikt voor een andere toepassing dan waarvoor het is geregistreerd. En dus ook waarvoor het uitgebreid is getest op werkzaamheid en relatieve veiligheid. Als er voor een bepaalde aandoening een geneesmiddel is geregistreerd, moet de arts dat voorschrijven.

In de gevallen waar voor een ziekte geen geneesmiddel beschikbaar is, kan gebruik worden gemaakt van een middel dat is ontwikkeld en getest voor een andere aandoening. Dat is echter alleen geoorloofd als de toepassing is opgenomen in protocollen of behandelrichtlijnen van de artsen of anders na overleg tussen de arts en apotheker. In alle gevallen moet de patiënt worden geïnformeerd en toestemming geven over het feit dat hij of zij een geneesmiddel krijgt dat voor de aandoening niet specifiek is onderzocht en getest.

Artsen, apothekers en fabrikanten hebben de plicht bijwerkingen van geneesmiddelen te melden. Als tot dan toe onbekende bijwerkingen naar voren komen, kunnen bevoegde instanties besluiten de bijsluitertekst te laten aanpassen.Nefarma vindt dat het bijhouden van het voorschrijven van off label middelen en de registratie van werking en bijwerking verbetering behoeft.

Luister hier naar het commentaar dat Nefarma gaf op Radio 1.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen