Amersfoortse jeugd krijgt vuurwerkbril

Array

Vuurwerk(2)Oogziekenhuis Zonnestraal steunt Vuurwerkbrillen-actie
Vandaag ging de landelijke Vuurwerkbrillen-actie ‘Nederland Oogletselvrij’ officieel van start in Amersfoort. Op basisschool Kameleon werden vandaag door Burgemeester Lucas Bolsius en oogarts Alex Rulo van Oogziekenhuis Zonnestraal de eerste brillen uitgedeeld. In de aanloop naar oud en nieuw krijgen 4000 Amersfoortse basisschoolleerlingen een vuurwerkbril. Initiatiefnemer VuurwerkPreventie hoopt hiermee dat het aantal kinderen met oogletsel door vuurwerk de komende jaarwisseling afneemt.

Leerlingen van basisschool Kameleon in Amersfoort hadden de primeur: zij ontvingen van burgemeester Lucas Bolsius en oogarts Alex Rulo (Oogziekenhuis Zonnestraal) allemaal een vuurwerkbril in het kader van de landelijke campagne “Nederland Oogletselvrij”.

Tijdens het uitreiken van de eerste brillen werd er door oogarts Alex Rulo verteld over de gevaren van vuurwerk. Iets wat diepe indruk maakte op de kinderen.

“Geen kind naar buiten zonder vuurwerkbril”
Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks veel oogletsel tijdens Oudejaarsnacht. Vorige jaarwisseling waren er in Nederland 236 slachtoffers met oogletsel, waarvan 91 met blijvend letsel. Opvallend is dat 42% van deze slachtoffers niet zelf het vuurwerk afstak. Omstanders zijn dus een grote risicogroep. Oogarts Alex Rulo, medisch directeur van Oogziekenhuis Zonnestraal, vindt het onverantwoord als kinderen tijdens de jaarwisseling op straat komen zonder vuurwerkbril. Rulo: “Vuurwerkbrillen zijn goed, een vuurwerkverbod is het beste.”

Vuurwerkbrillen voor schoolkinderen
Oogziekenhuis Zonnestraal, met tien vestigingen de grootste aanbieder van oogheelkundige zorg in Nederland, steunt dit jaar de landelijke Vuurwerkbrillen-actie ‘Nederland Oogletselvrij’ van VuurwerkPreventie. In het kader van de vuurwerkbrillen-actie zal Oogziekenhuis Zonnestraal vanaf november landelijk, in en rondom de eigen Zonnestraal-vestigingen in de plaatsen Hoogeveen, Haarlem, Zaandam, Lelystad, Amsterdam, Doetinchem, Hilversum, Emmeloord, Bilthoven en Amersfoort in samenwerking met opticiens en basisscholen vuurwerkbrillen uitdelen aan kinderen.

Vorig jaar was maar liefst 28% van de slachtoffers jonger dan 14 jaar. Rulo: “Onder het mom van traditie accepteren we als maatschappij veel persoonlijk leed met de jaarwisseling. Zo is 23% van alle vuurwerkletsel oogletsel, van verminderd zicht tot verlies van een oog”. Tijdens de afgelopen zes jaarwisselingen zijn 129 mensen blind geworden aan één of beide ogen. Oogziekenhuis Zonnestraal vindt dat onacceptabel. Zolang een vuurwerkverbod politiek niet haalbaar is, zou iedere afsteker en omstander een vuurwerkbril moeten dragen.

Vuurwerkbril moet de standaard worden
“Ook professionele vuurwerkafstekers en bijvoorbeeld mensen in de bouw dragen verplicht oogbescherming. Iedereen die op straat is tijdens de jaarwisseling loopt risico op oogletsel. Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om kinderen daar tegen te beschermen en een oplossing aan te dragen. Daarom steunen wij deze Vuurwerkbrillen-actie, Nederland Oogletselvrij!”, aldus Rulo.

Meer informatie over de actie en vuurwerkbrillen is te vinden op www.oogziekenhuiszonnestraal.nl en www.nederlandoogletselvrij.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen