Opening eerste rijdende oogpoli door ANBO en Oogziekenhuis

Oogonderzoek_OOGbusOp zaterdag 1 november is in de tuin van Het Oogziekenhuis Rotterdam een rijdende oogpoli door Liane den Haan, directeur-bestuurder ANBO, en Kees Sol, lid Raad van Bestuur van Het Oogziekenhuis, geopend. Met dit initiatief zet het ziekenhuis een volgende stap richting de toekomst; het leveren van zorg in de directe omgeving van de patiënt.

De oogpoli bestaat uit drie OOGbussen en een verplaatsbare ontvangstruimte die samen een OOGplein vormen. Patiënten melden zich in de ontvangstruimte op het plein. Vervolgens worden oogmetingen uitgevoerd in één van de OOGbussen. Via een videoverbinding staat de optometrist in verbinding met de oogarts in het ziekenhuis.

De volgende stap is het leveren van oogzorg in de eigen buurt van de, veelal, oudere patiënt; de rijdende oogpoli in de eigen woonomgeving zorgt er straks voor dat een belastende reis naar het ziekenhuis in Rotterdam-Centrum niet meer nodig is.

“ANBO Rotterdam wil haar leden, de Rotterdamse 50-plussers, ondersteunen bij het voortzetten van een actief leven. Goed zien en goed blijven zien is hierbij heel belangrijk. Het initiatief van de rijdende oogpoli is echt een initiatief gericht op de toekomst. ANBO Rotterdam ondersteunt als samenwerkingspartner het initiatief van de OOGbus en de rijdende oogpoli dan ook van harte”, aldus Liane den Haan.

Ook buitenland enthousiast, financiering in binnenland lukt niet
De OOGbus transformeert “kom naar ons toe”- zorg naar “wij komen naar u toe”-zorg. De allereerste OOGbus, OOGbus 1.0, hielp in 2005 mee om de wachtlijsten in Zeeland te verkorten, door patiënten samen met hun oogartsen naar operatiekamers in Het Oogziekenhuis Rotterdam te brengen. In 2008 gingen OOGbussen 2.0 het land in om ouderen te screenen. Inmiddels zijn meer dan 100.000 55-plussers onderzocht en uit onderzoek bleek dat 26% van deze mensen een serieuze oogaandoening heeft. Structurele financiering door zorgverzekeraars van de oogscreening is ondanks deze hoge aantallen uiteindelijk niet gelukt. Preventie binnen de oogzorg valt buiten het verzekerde pakket. Daarnaast bleek een 100% eigen bijdrage voor veel senioren een te hoge financiële drempel.

Het Oogziekenhuis blijft echter geloven in het mobiele concept, zeker ook vanwege de belangstelling uit België, Zwitserland, China en Thailand. Met OOGbus 3.0 komt de rijdende oogpoli naar de patiënt toe, die zelf al een oogprobleem heeft geconstateerd. Tegelijkertijd wordt samen met het Nederlandse bedrijfsleven de export van de succesformule naar het buitenland en met name China onderzocht. Internationale samenwerking opent poorten voor het bedrijfsleven rondom de oogzorg en tevens kan het concept van de OOGbus 3.0 verder worden aangescherpt, ook in eigen land.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen