Norovirus in Sint Lucas Andreas ziekenhuis geconstateerd

Array

In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam is het norovirus geconstateerd. Er zijn vooralsnog zes patiënten besmet op één verpleegafdeling (orthopedie/urologie). Voor deze afdeling geldt sinds dinsdag 3 november een opnamestop, deze is ingesteld nadat verschillende patiënten last kregen van acute diarree en misselijkheid. De patiënten worden in isolatie verpleegd.

Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Er worden voorlopig geen patiënten opgenomen op de afdeling of hiervandaan overgeplaatst naar andere afdelingen.

norovirusEr wordt extra schoongemaakt en het personeel dat werkt op de besmette afdeling wordt niet elders in het ziekenhuis ingezet. Medewerkers worden geïnstrueerd om de handen extra te wassen met water en zeep.

Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal veroorzaken. In de volksmond wordt dit vaak ‘buikgriep’ genoemd. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan tenminste een half miljoen gevallen worden veroorzaakt door het norovirus.Bij de meeste mensen duren de klachten slechts 1 a 2 dagen. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten aanzienlijk langer duren en is de kans op complicaties groter.

Patiënten die braken of diarree hebben worden in contactisolatie verpleegd. Er worden voorlopig geen nieuwe patiënten op die afdeling opgenomen of overgeplaatst naar andere afdelingen.
Medewerkers worden geïnstrueerd om de handen extra vaak te wassen en de schoonmaakdienst heeft extra schoonmaakrondes.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen