Visie NZa: minder regels, meer ruimte in de eerstelijnszorg

Array

zorgkosten-300x200In de eerstelijnszorg, zoals huisartsenzorg, fysiotherapie, farmacie, mondzorg en geboortezorg, gelden verschillende bekostigingsmethoden. Zo gelden voor de huisartsen en tandartsen maximumtarieven, en zijn de prijzen vrij onderhandelbaar bij de fysiotherapeuten en apothekers.

De huidige regels in de eerstelijnszorg kunnen sommige vormen van zorginnovatie belemmeren, zoals het opzetten van innovatieve zorgvormen en het anders organiseren en betalen van de zorg. De NZa pleit ervoor om per sector zorgvuldig te bekijken hoe stap voor stap meer ruimte in de regulering kan worden aangebracht.

Bijgaand document over de mogelijkheden voor het verruimen van de regulering in de eerstelijnszorg bespreekt de NZa de komende maanden met consumentenorganisaties, zorgaanbieders in de eerstelijnszorg en zorgverzekeraars.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen