Suïcidepreventie in het theater

suicide-200x200”Het is geen reis naar het paradijs, het is een vlucht uit de hel”
Het aantal zelfdodingen in Nederland is vorig jaar fiks gestegen naar 1753 (CBS). Toch lijkt er nog steeds een taboe te rusten op het spreken over zelfmoord, terwijl praten essentieel is bij suïcidepreventie. Theatercollectief Illustere Figuren maakt een multimediale theatervoorstelling over dit thema. De voorstelling gaat 30 november in première en is daarvoor al te zien als Sneak preview bij Tryater.

Het collectief Illustere Figuren kreeg het idee voor de voorstelling naar aanleiding van een kort bericht in de media:

“Gisteravond zag een man een vrouw op het spoor staan […]. Hij wilde haar te hulp schieten, maar liet daarbij zelf het leven. De vrouw wilde een einde aan haar leven maken. De man zag haar en wilde haar van het spoor af halen.” (ANP)

Dit fragment – het schokkende verhaal van de redder die sterft en de springer die het drama overleeft – vormt de basis voor de voorstelling De NS Zet Bussen In. Een indringende voorstelling die tot stand gekomen is met informatie en advies van mensen die een zelfmoordpoging overleefd hebben, nabestaanden en deskundigen. Illustere Figuren: “We weten dat suïcide een precair onderwerp is. We pretenderen ook niet antwoorden te hebben of een oplossing te bieden, wel doen we een poging het taboe rondom de thematiek te doorbreken en aan te zetten tot de dialoog.” De voorstelling wordt gecombineerd met een nabespreking met medewerking van o.a. klinisch psychologen die gespecialiseerd zijn op het gebied van suïcidepreventie, met het oog op eventuele nazorg. Het resultaat is een bijzondere voorstelling zowel qua vorm als inhoud.

Illustere Figuren: “De voorstelling is interessant voor een breed publiek maar we hopen ook toeschouwers te bereiken die zelf suïcidale gedachten hebben (gehad), nabestaanden en mensen die beroepsmatig met dit onderwerp in aanraking komen”

Jolanda Seinen (Kracht van Beleving) voegt daaraan toe. “Theater is een krachtig middel om complexe psychische problematiek zichtbaar en invoelbaar te maken.  Met een voorstelling van ongeveer een uur, kun je ervaringen laten zien die zich doorgaans niet in een paar woorden laat vatten”  Dit wordt bevestigd in de recente beleidsbrief van Minister Jet Bussemaker over de verbinding van cultuur met onder andere de zorg- en welzijnssector.  “Het kan beeldend en creatief vertellen over welzijn, ziekte en zorg en zorgt voor herkenning en erkenning van de situatie waarin men zich bevindt”.

De NS Zet Bussen In is te zien als Sneak Preview bij Tryater van 27, 28 en 29 november. Reserveren kan via tryater.nl

Culturele instellingen en maatschappelijke organisaties die een boeking overwegen kunnen contact opnemen met het theaterbureau (www.krachtvanbeleving.nl)

Over Stichting Illustere Figuren
Op 17 juni 2013 is het theatercollectief Illustere Figuren opgericht. Illustere Figuren bestaat uit 6 jonge theatermakers en een videokunstenaar. Illustere Figuren heeft als doel om maatschappelijk geëngageerde, multidisciplinaire voorstellingen te ontwikkelen. Het collectief ziet theater als een hybride kunstvorm waarbinnen verschillende disciplines zoals videokunst, toneel, muziek, filosofie, cabaret en journalistiek samen kunnen komen.

Over Kracht van Beleving
Kracht van Beleving is een theaterbureau gespecialiseerd in voorstellingen die publiek laten zien en ervaren hoe psychische stoornissen, chronische ziekten en verstandelijke beperkingen een mensenleven beïnvloeden en die stigmatisering willen bestrijden.